Dolar 36,2982
Euro 38,1294
Altın 3.435,64
BİST 9.807,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
7°C
Parçalı Bulutlu
Cum 4°C
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 9°C

2032’de dünya’ya çarpabilecek asteroitin yıkıcı etkisi görüntülendi

Uzmanlar, 2032 yılında Dünya’ya çarpma olasılığı olan ‘şehir katili’ olarak adlandırılan bir asteroit hakkında uyarılarda bulunuyor. 2024 YR4 adlı asteroit, yalnızca yüzde 2.3’lük çarpma ihtimali olmasına rağmen, uzay ajanslarını önleyici tedbirler almaya yöneltti.

2032’de dünya’ya çarpabilecek asteroitin yıkıcı etkisi görüntülendi
14 Şubat 2025 16:17

Uzmanlar, “şehir katili” olarak adlandırılan bir asteroitin 2032 yılında Dünya’ya çarpma olasılığını 43’te 1 olarak hesaplıyor. 2024 YR4 adlı asteroit, yalnızca yüzde 2.3’lük çarpma ihtimali olmasına rağmen, uzay ajanslarını önleyici tedbirler almaya yöneltti.

Astronomlara göre 40 ile 90 metre (130-295 fit) genişliğindeki bu uzay kayası, Dünya’nın kabuğunda şehir büyüklüğünde bir krater oluşturabilir. Eğer bu kozmik enkaz gezegenimizle çarpışma rotasına girerse, saatte 38.000 mil hızla atmosferi yarabilir.

Bu çarpışma, 100 nükleer bombanın yaratabileceği güce eşdeğer bir enerji açığa çıkarabilir. 3D uzmanı Alvaro Gracia Montoya’nın MetaBallStudios’ta hazırladığı video, çarpışmanın tüm bir şehri nasıl yerle bir edebileceğini gösteriyor.

Neyse ki, Asteroid 2024 YR4’ün gezegenimizin yanından güvenli bir şekilde geçme olasılığı yüzde 97.7. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı uzmanları, önümüzdeki haftalarda James Webb Uzay Teleskopu’nu kullanarak bu yakın-Dünya asteroitini yakından izleyecek.

Mart ayından sonra uzay kayası görüş alanından çıkacak ve 2028’e kadar tekrar görünmeyecek.

Son 115 yıl içinde Dünya’ya çarpan en son asteroit, Sibirya üzerinde patlayan 40 metre çapındaki uzay kayasıydı. Tunguska Etkisi olarak bilinen bu olayda, görgü tanıkları gökyüzünde büyük bir ateş topu gördüklerini ve şiddetli bir patlama sesi duyduklarını bildirmişti.

66 milyon yıl önce ise, 10-15 kilometre genişliğindeki dev bir asteroit Meksika’daki Yucatán Yarımadası’na çarpmış ve dinozorların neslinin tükenmesine yol açan gezegensel bir yıkıma neden olmuştu.

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.