Dolar 38,0300
Euro 43,2725
Altın 3.958,74
BİST 9.380,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
17°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 26°C

625 ışık yılı uzaklıkta ‘Kozmik Kasırga’ tespit edildi

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, yakındaki hala oluşmakta olan bir yıldızdan çıkan Herbig-Haro 49/50’yi görüntüledi.

625 ışık yılı uzaklıkta ‘Kozmik Kasırga’ tespit edildi
30 Mart 2025 01:32

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu bu sefer de güçlü bir Kozmik Kasırga’yı yüksek çözünürlü olarak görüntüledi. Yeni yayınlanan Herbig-Haro 49/50‘nin (HH 49/50) görünümü, stronomların yaklaşık 20 yıl önce ilk kez gördükleri bu oluşumla ilgili daha fazla ayrıntı sunuyor.

NASA’nın artık emekliye ayrılmış Spitzer Uzay Teleskobu tarafından ilk kez 2006 yılında görülen HH 49/50, Dünya’dan yaklaşık 625 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Gökbilimciler, belirgin huni şekli nedeniyle HH 49/50’ye “Kozmik Kasırga” ismini verdi. Nadir olmasalar da özel koşullar altında çıkıyor olmaları, bu olayı önemli kılıyor.

Bir protoyıldızın uzak bir gezegenin güneşi olma yolculuğu birden fazla evreyi kapsıyor ve bu milyonlarca yıla karşılık geliyor. Tüm bu zaman boyunca muazzam miktarda enerjiye ihtiyaç duyuluyor olmasının yanı sıra üretiliyor da.

Herbig-Haro (HH) nesneleri kısaca yıldız oluşum bölgelerinde bulunan yıldız doğumunun görünür bir işareti olarak küçük ve geçici bulutsuları temsil ediyor. Bu nesneler ise bir protostar ile fırlatılan iyonize gazın kollime edilmiş jetlerinin çevredeki yıldızlararası maddeyle süpersonik hızlarda çarpışmasıyla oluşuyor.

HH 49/50’ye en son bakış ise bir Herbig-Haro nesnesine şimdiye kadarki en iyi bakışlardan biri olarak görülüyor.

JWST’nin kaydettiği görsel, Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aleti (MIRI) tarafından çekilen görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturuldu.

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.