Dolar 36,6978
Euro 40,1679
Altın 3.579,96
BİST 10.802,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Hafif Kar Yağışlı
Denizli
11°C
Hafif Kar Yağışlı
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Konya’nın olmazsa olmazı: Mevlana böreği tarifi

Konya mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan Mevlana Böreği, çıtır hamuru ve kıymalı-peynirli iç harcıyla damakları şenlendiriyor. Hem kahvaltılarda hem de çay saatlerinde keyifle tüketilen bu böreği evde kolayca hazırlamak mümkün. İşte Konya’nın vazgeçilmez tatlarından Mevlana Böreği’nin pratik tarifi

Konya’nın olmazsa olmazı: Mevlana böreği tarifi
16 Mart 2025 23:51

Konya mutfağı, zengin lezzetleriyle Türkiye’nin en özel mutfak kültürlerinden biridir. Bu mutfağın en sevilen tatlarından biri de Mevlana Böreğidir. İç harcında hem kıyma hem de peynir kullanılan bu eşsiz börek, çıtır çıtır hamuru ve benzersiz lezzetiyle Konya sofralarının vazgeçilmezidir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz enfes Mevlana Böreği tarifi!

MALZEMELER

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı su (kontrollü ekleyin)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

İç harcı için:

  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan (ince doğranmış)
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam veya çörek otu

YAPILIŞI

Hamurun Hazırlanışı:

Unu geniş bir kaba alın ve ortasını havuz gibi açın.

İçine tuz, sirke, sıvı yağ ve kontrollü şekilde suyu ekleyerek yoğurun.

Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.

Hamuru üzerini örterek 30 dakika kadar dinlendirin.

İç Harcın Hazırlanışı:

Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve ince doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.

Kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.

Tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.

İç harç soğuyunca rendelenmiş kaşar peynirini ekleyerek karıştırın.

Böreğin Şekillendirilmesi:

Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırın.

Her bezeyi ince bir yufka olacak şekilde açın.

Açtığınız yufkaların üzerine sıvı yağ sürüp üst üste koyarak biraz bekletin.

Yufkayı ortadan ikiye kesin, kıymalı harcı serpiştirerek rulo şeklinde sarın.

Ruloyu kendi etrafında kıvırarak spiral şekilde sarın.

Pişirme:

Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin.

Servis:

Fırından çıkan Mevlana Böreği’ni 5 dakika dinlendirin ve sıcak servis yapın.

Yanında ayran ya da çay ile Konya mutfağının eşsiz lezzetini deneyimleyin.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.