Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 25°C
Açık
Denizli
25°C
Açık
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Bayram sofralarına çok yakışacak tarih kokan tat: Nokul tarifi

İster kahvaltıda, ister çayın yanında tüketebileceğiniz bu lezzetli tarif, misafirlerinizin de favorisi olacak. Peki, bayram sofralarına çok yakışacak bu tarih kokan tat nasıl yapılır? İşte, enfes nokul tarifi…

Bayram sofralarına çok yakışacak tarih kokan tat: Nokul tarifi
31 Mart 2025 19:24

Nokul, özellikle Anadolu mutfağında sıkça yapılan, iç harcıyla tatlı veya tuzlu olarak hazırlanan geleneksel bir hamur işidir. Özellikle bayramlarda, özel günlerde veya çay saatlerinde sıkça tüketilir. Kıyır kıyır dokusu ve içerisindeki lezzetli harcıyla damakları şenlendiren nokul, genellikle cevizli, üzümlü, haşhaşlı ya da peynirli olarak hazırlanır. Peki, bayram sofralarına çok yakışacak bu tarih kokan tat nasıl yapılır? İşte, enfes nokul tarifi…

NOKUL TARİFİ

Malzemeler

Hamur için:

1 su bardağı süt (ılık)

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1 adet yumurta

1 paket instant maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4-5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

İç harcı için:

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 çay bardağı kuru üzüm (isteğe bağlı)

1 yemek kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

2 yemek kaşığı toz şeker (tatlı yapmak isterseniz)

Haşhaşlı yapmak isterseniz 1 çay bardağı ezilmiş haşhaş ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

Susam veya çörek otu

NOKUL YAPILIŞI

Derin bir yoğurma kabına ılık sütü alın ve üzerine mayayı ekleyip karıştırın.

Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzu ekleyip karıştırın.

Yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun.

Hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp yaklaşık 30-45 dakika mayalanmaya bırakın.

Eğer tatlı nokul yapacaksanız dövülmüş cevizi, kuru üzümü, tarçını ve şekeri karıştırın.

Tuzlu nokul için ezilmiş haşhaş ile sıvı yağı karıştırın.

Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve 2 eşit parçaya ayırın.

Her bir parçayı merdane yardımıyla açın (çok ince olmayacak şekilde).

Üzerine hazırladığınız iç harcı eşit bir şekilde yayın.

Rulo şeklinde sarın ve bıçakla 2-3 cm genişliğinde dilimler kesin.

Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörek otu serpin.

Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Nokul, fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirildikten sonra çay veya kahve eşliğinde servis edilebilir.

Afiyet olsun!

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.