Zeytinyağı litresi 300 TL altında olmaz
Dünyanın en kaliteli zeytinyağları arasında gösterilen Nova Vera’nın Kurucusu Bahar Alan, kaliteli zeytinyağı konusunda “Tüketiciler belli bir fiyatın altındaki zeytinyağına da şüpheyle yaklaşmalı. Kaliteli bir zeytinyağının litresinin 300 liranın altında olmaması gerekir” dedi
Meltem Güneş – Zeytinyağı sektörünün uluslararası değerlendirme sistemi olan EVOO World Ranking’de dünyanın en kaliteli zeytinyağı üreticileri listesinde son iki yıldır üste üste birinci olan Nova Vera markasının kurucusu Bahar Alan, iyi bir zeytinyağının ipuçlarını verdi. Alan, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, her zaman zeytinyağını en sağlıklı haliyle üretmeyi amaçladıklarını söyledi. Zeytinyağında çok çeşitli tağşiş yöntemi olduğunu belirten Alan, “Tohum yağları karıştırılabilir, bayatlamış eski yağları yeni yağlara karıştırabilirler. Yağın içinde yağlı boya, pastel boya kokusu gibi kokular olmamalı. Bu, yağın bozulduğunu gösterir. Zeytinyağını kokladığınızda burnunuza taze çimen, taze meyve kokuları gelmeli. Siyah zeytinde aldığınıza benzer kokular zeytinyağında istenmez. Bu, meyvenin fazla bekletildiğini ve iyi işlenmediğini gösterir. Tüketiciler belli bir fiyatın altındaki zeytinyağına da şüpheyle yaklaşmalı. Kaliteli bir zeytinyağının litresinin 300 liranın altında olmaması gerekir” diye konuştu.
“Boğazı yakmalı”
Alan, zeytinyağında acılığın önemli bir kalite kriteri olduğuna işaret ederek “Acılık zeytinyağında polifenol maddesinin bulunduğunu gösterir. Boğazı biraz yakması beklenir. Polifenoller, zeytindeki doğal antioksidanlardır ve kalp, kemik, beyin sağlığa faydalıdır. Zeytinyağını yemek piştikten sonra eklemek polifenolleri korumak açısından önemli, çünkü yüksek ısı bu bileşenlere zarar verebiliyor. Zeytinyağı yeşilden sarıya kadar her tonda olabilir ve hepsi iyi kalitede zeytinyağlarıdır. Yağın bulanık görünmesi filtresiz olduğunu gösterir. Filtresiz zeytinyağı da kalitelidir ama diğerlerine göre daha kısa sürede tüketilmeli” dedi.
“Plastikte saklamayın”
Zeytinyağının saklandığı yerin de önemine dikkat çeken Alan, “Zeytinyağı asla plastik ambalajda olmamalı. Zeytinyağı iyi bir çözücüdür. Plastiğe konulduğunda bu madde ile etkileşime girer. Gün ışığı da zeytinyağındaki yararlı bileşenleri kısa sürede yok eder. Koyu renk cam şişe veya teneke ile alıp, saklamak gerekli. Ayrıca zeytinyağı, kokuları adeta bir mıknatıs gibi çeker. Bu nedenle, lavabonun altında tenekeyi delerek saklamak yağın çok çabuk bayatlamasına sebep olur” bilgisini verdi.

Tescilli kalite
Bahar Alan, dünya çapında en kaliteli zeytinyağlarını sıralayan bir platformda üst üste birinci olma başarısının tek bir zeytin çeşidiyle gelmediğini anlatarak, “Türkiye’de 98’den fazla tescilli zeytin çeşidi var. Biz yerel zeytin çeşitlerini destekliyoruz. Onları işleyerek, uluslararası yarışmalarda bu tatları jürilerle tanıştırıyoruz. Ayvalık’tan Memecik’e, Trilye’den Yamalak Sarısı’na kadar birçok yerel zeytin çeşidini işleyip hepsinde kalite standardımızı sürdürüyoruz” dedi.
Japon şef ve zeytinyağı tadım uzmanı Hiromi Nakamura, Bahar Alan’ın daveti üzerine Memecik, Ayvalık, Trilye ve diğer türlerdeki zeytin yağlarını karıştırarak kendi yağını oluşturmak ve bunu dünyaya tanıtmak üzere Balıkesir’in Ayvalık ilçesine geldi.
Kaynak: Milliyet