Dolar 35,0093
Euro 36,7883
Altın 2.976,83
BİST 10.011,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 14°C
Açık
Denizli
14°C
Açık
Per 16°C
Cum 14°C
Cts 13°C
Paz 15°C

İlk kez laboratuvarda üretildi… Altının değeri düşecek mi?

İsviçre merkezli ETH Zürih’ten araştırmacılar, “aerogold” adını verdikleri yeni bir altın türü ürettiler. Aerogold’un, altının alışık olduğumuz yoğun yapısının aksine inanılmaz derecede hafif bir formda olduğu bildirildi. YAPAY ALTIN NASIL …

İlk kez laboratuvarda üretildi… Altının değeri düşecek mi?
17 Aralık 2024 12:57

İsviçre merkezli ETH Zürih‘ten araştırmacılar, “aerogold” adını verdikleri yeni bir altın türü ürettiler. Aerogold’un, altının alışık olduğumuz yoğun yapısının aksine inanılmaz derecede hafif bir formda olduğu bildirildi.

YAPAY ALTIN NASIL ÜRETİLDİ?

Çalışma kapsamında altın nanoparçacıklara ayrıldı. Daha sonra bu küçük altın parçacıkları, protein lifleri ve polimer adı verilen plastik benzeri malzemelerle bir araya getirildi. Bunun sonucunda, süngere benzeyen, hafif ve gözenekli bir yapı ortaya çıktı.

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra, protein ve polimerlerin bazı bölümleri kimyasal yöntemlerle ayrıştırıldı ve böylece geriye, içi boşluklarla dolu olan ancak dışarıdan bakıldığında altın gibi görünen bir madde ortaya çıktı.

Bilim insanları, laboratuvarda üretilen bu yapay altının, doğal altın gibi parlak olmasının yanı sıra çok hafif ve dayanıklı olduğunu belirtti.

YAPAY ALTININ OLASI KULLANIM ALANLARI

Labrotuvarda üretilen yapay altının teknoloji, takı tasarımı ve uzay araştırmaları gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi.

Doğal altından daha hafif ve dayanıklı olan yapay altının elektronik, saatçilik, süsleme sanatı ve hatta uzay teknolojisi gibi alanlarda devrim yaratabileceği söyleniyor.

ETH Zürih’teki ekip, çalışmalarının ileride altın madenciliğine duyulan ihtiyacı azaltarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabileceğine inanıyor…

ALTIN FİYATLARINI ETKİLER Mİ?

Altın fiyatı, büyük ölçüde arz ve talep dengesine dayanır. Laboratuvarda üretilen altının ekonomik ve kolay bir şekilde üretilmesi, piyasadaki toplam altın miktarını artırır. Bu da arzı yükselterek fiyatların düşmesine neden olabilir.

Laboratuvarda üretilen altının maliyetinin düşük olması durumunda, doğal altının yerini alabilir. Fakat üretim çok pahalı ve teknik olarak zor kalırsa, laboratuvar altını sadece özel uygulamalarda kullanılır ve piyasa fiyatı üzerinde sınırlı etkisi olur. 

Ancak zamanla teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretimin maliyeti düşerse, altının genel fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabilir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

An itibariyle, serbest piyasa altın fiyatları…

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.