Dolar 42,4904
Euro 49,5343
Altın 5.741,39
BİST 10.918,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 15°C
Çok Bulutlu
Denizli
15°C
Çok Bulutlu
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 14°C
Paz 14°C

Karaciğer nakillerini artıran sinsi tehlike: Fruktozlu gıdalar!

Prof. Dr. Mehmet Ali Erdoğan, karaciğer nakillerini hızla artıran tehlikeye dikkat çekti: Fruktozdan zengin beslenme karaciğeri kısa sürede yağlandırıyor, hastalık siroza kadar ilerleyebiliyor.

Karaciğer nakillerini artıran sinsi tehlike: Fruktozlu gıdalar!
REKLAM ALANI
08.11.2025 14:40
44

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Erdoğan, karaciğer yağlanmasının dünya genelinde kronik karaciğer hastalığının en yaygın nedeni haline geldiğini belirterek, özellikle yanlış beslenme alışkanlıklarının bu sürecin en önemli tetikleyicisi olduğunu söyledi. 

ARA REKLAM ALANI

Prof. Dr. Erdoğan, uzun yıllar ‘alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı’ olarak bilinen hastalığın, güncel tıbbi literatürde ‘Non-alcoholic fatty liver disease’ şeklinde tanımlandığını belirtti. Bu hastalığın artık dünya genelinde karaciğer nakli için ikinci en yaygın neden haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, “Hastalığın gelişiminde çok sayıda risk faktörü bulunuyor. Metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet, insülin direnci, aile öyküsü ve dislipidemi bu hastalığın en önemli nedenleri arasında yer alıyor” diye konuştu.

BU BESİNLER KARACİĞER İÇİN ZEHİR

Beslenmenin, hastalığın ilerleyişinde belirleyici rol oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Erdoğan, “Kızartmalar, işlenmiş atıştırmalıklar, fırınlanmış ürünler, şekerli içecekler ve tatlılar gibi yüksek enerji yoğunluğuna sahip gıdalar karaciğer yağlanmasını doğrudan artırıyor. Özellikle fruktozdan zengin diyetler, karaciğerde yağ birikimini hızla tetikliyor.

Bu gıdaların uzun vadede karaciğerde iltihaplanmaya ve fibrozis gelişimine neden olabilir. Bu sürecin de siroz ve karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Erken dönemde tespit edilen karaciğer yağlanması yaşam tarzı değişiklikleriyle geriye döndürülebilir. Egzersiz ve diyetin karaciğer sağlığı için son derece önemlidir” dedi.

Kaynak: Milliyet

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.