Dolar 35,7689
Euro 37,3665
Altın 3.213,24
BİST 10.082,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 12°C

Kemik gücünü artırıyor, kanserden koruyor! Kuru eriği yemeklerinize eklemenin dört basit yolu

Kuru erik, onlarca yıldır popülerliğini yitirmiş bir meyve. Mutfak dolaplarından sadece kabızlık sorununu gidermek için çıkıyor. Ancak bu kuru meyvenin sağlığa faydalarını yeniden keşfettikçe durum değişebilir.

Kemik gücünü artırıyor, kanserden koruyor! Kuru eriği yemeklerinize eklemenin dört basit yolu
29 Ocak 2025 20:38

Öncelikle kuru erikler uygun fiyatlıdırlar, lifle doludurlar ve kuru erik başına sadece 20 kaloridirler. Sadece bunlar değil, kanserden koruyucu antioksidanlar ve kemik gücünü destekleyen K vitamini, potasyum ve bor gibi temel mikro besinleri içerirler.

Penn State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ‘Kuru Erik Çalışması’, günde beş ila altı kuru erik yemenin menopoz sonrası kadınlarda 12 aylık bir süre boyunca kemik mineral yoğunluğunu koruduğunu ve kırık riskini azalttığını ortaya koymuştur.

İşte kuru eriği günlük beslenmenize eklemenin dört kolay yolu

Kuru erik püreli leziz kahvaltı

Güne başlarken istenmeyen kan şekeri artışlarını önlemek amacıyla tatlı kahvaltılardan vazgeçip tuzlu kahvaltılara yönelmek çok daha yaygın. Ancak, tatlı bir kahvaltıyı tercih ediyorsanız, kan şekeri artışını önlemenin iki yolu vardır.

İlk olarak, daha düşük glisemik indekse (GI) sahip, glikozun kan dolaşımına emilim hızını yavaşlatmak için iyi miktarda protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren bir kahvaltı seçin.

Örneğin, biraz kuruyemiş, fındık ezmesi ve yoğurt ile hazırlanmış yulaf lapası iyi bir seçenek. Ardından, bu basit kuru erik püresi gibi düşük GI’li bir tatlandırıcıyı karıştırın:

200 gram kuru erik, 2 çay kaşığı limon suyu ve 200 ml suyu bir blendera koyun ve tamamen pürüzsüz olana kadar işlemden geçirin, elma sosu benzeri bir kıvam elde etmek için gerekirse daha fazla su ekleyin. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

Enerji verici bir atıştırmalık için çikolatalı portakal lokmaları

Kış aylarının karanlık günlerinde özellikle öğleden sonraları tatlı yeme isteğimiz artabiliyor, enerjimizi bu şekilde yükseltmek isteyebiliyoruz.

Kuru erik düşük GI’li bir enerji kaynağıdır. GI 1-100 arasında ölçülür ve saf glikoz 100’dür. Kuru üzüm, incir ve hurma gibi diğer kuru meyveler 60’larda yer alırken, kuru erik 29’da çok daha düşüktür. Bu da onları çikolatalı ve portakallı kuru erikli enerji lokmaları için mükemmel bir malzeme haline getiriyor.

200 gram kuru erik, bir portakalın suyu ve kabuğu, 6 adet ince kıyılmış Brezilya cevizi ya da ceviz, 2 yemek kaşığı öğütülmüş badem ve küçük bir tutam tuzu bir mutfak robotuna koyun ve karışım bir hamura benzeyene karıştırın.

Karışım çok ıslaksa biraz daha öğütülmüş badem ekleyin. Küçük toplar haline getirip buzdolabında 15 dakika soğutun ve ardından şekersiz kakao tozuna bulayın. Kapalı bir kapta buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz.

Doyurucu ve faydalı bir akşam yemeği için kuru erikli tavuk

Kuru eriklerin hem tatlı hem de tuzlu eşsiz lezzet profili, doyurucu bir yemeği zenginleştirir. Bu tarif 4 kişiliktir.

1 yemek kaşığı zeytinyağını derin kapaklı bir tavada orta ateşte ısıtın. Kızgın yağda 4 tavuk budunu ikişer ikişer kızartın ve kenara alın. Aynı tavaya küp küp doğranmış bir soğan ekleyin ve soteleyin. Ardından 2 diş ezilmiş sarımsak ve 200 gram dilimlenmiş mantar ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığı domates püresi ve 8 adet ikiye bölünmüş kuru erik ekleyin.

Beş dakika kadar pişirdikten sonra 500 mililitre tavuk suyu ekleyin, tavuk butlarını tavaya gerş koyun ve kısık ateşte kapağı kapalı halde bir saat kadar pişirin. Arada sırada karıştırın ve tavuk butlarını çevirin.

Pişirme işleminin ardından tavuk butlarını çıkarın ve tavadaki sosu azaltmak ve koyulaştırmak için ocağın altını açarak sosu kaynatın. Butları tekrar ısıtmak için tavaya geri koyun ve servis edin.

Lif dolu, bağırsak dostu kuru erikli ve muzlu kek

Kek bağırsaklarınız için iyi olabilir mi? Kesinlikle! Önemli olan hamurun içine mümkün olduğunca fazla lif katmak ve çok kuru ve sert olmamasını sağlamaktır. İşin püf noktası keke lif açısından zengin olan muz ve kuru erik gibi meyveleri dahil etmektir.

Lif, sağlığı iyileştirmek için çeşitli şekillerde çalışır; sindirimi yavaşlatarak bağırsağa işini düzgün yapması için zaman kazandırır, yiyeceklerin gastrointestinal sistemden geçişini kolaylaştırarak kabızlığı önler ve bağırsakta fermente olarak iyi bakterilerimizi besleyebilir.

İşte bağırsak dostu kuru erikli ve muzlu kekin yapılışı:

Fırını önceden 170C’ye ısıtın. 40 gram tereyağı ve 100 gram esmer şekeri krema haline getirin, ardından 1 büyük yumurta ve 100 mililitre süt ile çırpın. 150 gram kepekli un, 2 çay kaşığı kabartma tozu ve 2 çay kaşığı tarçını eleyerek ekleyin ve karıştırın. Kabaca ezilmiş 2 olgun muz ve 50 gram doğranmış kuru erik ekleyin. Hamuru yağlanmış kalıbına dökün ve 50 dakika ile bir saat arasında içi pişene kadar pişirin.

 

 

 

 

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.