Trump, doların yerini alacak bir adım atılması halinde BRICS’e tarife uygulanacağını açıkladı
ABD Başkanı Donald Trump, BRICS ülkelerinin BRICS para ünitesi oluşturarak doların yerini alacak bir adım atması halinde bu ülkelere “yüzde 100” tarife uygulanacağına ait açıklamalarını yineledi.
Trump, Truth Social toplumsal medya hesabından hususa ait paylaşım yaptı.
BRICS ülkelerinden yeni bir BRICS para ünitesi oluşturmayacakları ya da ABD dolarının yerini alabilecek öteki bir para ünitesini desteklemeyeceklerine dair taahhüt isteyeceğini belirten Trump, “aksi takdirde bu ülkelere yüzde 100 gümrük tarifesi uygulayacağını” ve “bu ülkelerin ABD’ye ihracat yapamayacaklarını” açıkladı.
Trump, BRICS ülkelerinin “dolardan uzaklaşmaya çalıştığını” ve “ABD’nin buna seyirci kalmayacağını” savunarak, bu ülkelerin kendilerine öteki bir “enayi ulus” bulabileceklerini söz etti.
BRICS’in memleketler arası ticarette yahut öteki rastgele bir yerde ABD dolarının yerini alma talihi olmadığını savunan Trump, “bunu deneyen rastgele bir ülke tarifelere merhaba ve ABD’ye elveda demelidir” şeklinde konuştu.
BRICS DÜNYA İKTİSADINDA KIYMETLİ YERE SAHİP
Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin‘in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.
Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın teşebbüsleriyle ABD ve Batılı ülkelerin global hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS ismini aldı.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları ortasında yer aldığı BRICS; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri‘nin de üyelikleriyle genişledi.
2024’te yeni ülkelerin ve bu yıl Endonezya‘nın da katılmasıyla toplam üye sayısı 10’a yükselen BRICS, dünya iktisadında de kıymetli bir yere sahip bulunuyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı‘nın Aralık 2024’te yaptığı yazılı açıklamada, Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan‘ın da BRICS’e 2025 itibarıyla “ortak devlet” statüsünde katıldığı bildirilmişti.
BRICS NEDEN KIYMETLİ?
Uluslararası Para Fonu (IMF) datalarına nazaran, bu yıl katılan beş yeni ülkeyle birlikte BRICS’in ekonomik büyüklüğü 29,5 trilyon doları geçerken, global iktisattaki hissesi da yüzde 28’e çıktı.
Çin, 18,5 trilyon dolarlık iktisadıyla birliğin bu alanda açık ara lideri konumunda. Hindistan 4,1 trilyon dolar, Brezilya 2,2 trilyon dolar, Rusya 1,9 trilyon dolar, Suudi Arabistan ise 1,1 trilyon dolar büyüklükteki ekonomileriyle Çin’i takip ediyor.
Üye öteki ülkelerden BAE 536 milyar dolar, Güney Afrika 401 milyar dolar, İran 386 milyar dolar, Mısır 257 milyar dolar ve Etiyopya 192 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip.
Genişleyen yeni BRICS’in toplam nüfusu ise yaklaşık 3,5 milyara çıkarken bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 44’üne tekabül ediyor.
BRICS ülkeleri birebir vakitte dünyada ham petrolün yüzde 44‘ünü üretiyor.
TÜRKİYE’NİN ÜYELİK SÜRECİ
Türkiye, BRICS’e tam üyelik başvurusunu 2024 yılının Eylül ayında resmen iletmişti. Bu müracaat, 22-24 Ekim 2024 tarihlerinde Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi‘nde değerlendirildi.
Zirve sonucunda, Türkiye’ye “ortak ülke” (partner country) statüsü teklif edildi. Bu statü, tam üyelikten farklı olarak, BRICS ile stratejik, ekonomik veya politik iş birliği geliştiren ülkeleri kapsar. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu teklifi doğrulayarak, Türkiye’nin BRICS ile bağlarının ortak üyelik statüsüyle ilerleyeceğini belirtmiştir.
GÜNCEL ÜYELİK DURUMU
Tam Üyeler:
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri
Ortak Üyeler (Partner Ülkeler):
Endonezya, Malezya, Tayland, Türkiye, Belarus, Kazakistan, Cezayir, Küba, Bolivya, Nijerya, Uganda, Özbekistan, Vietnam
Bu sınıflandırma, BRICS’in genişleme sürecinde farklı ülkelerle çeşitli düzeylerde iş birliği yapma stratejisini yansıtmaktadır. Ortak üyelik statüsü, ülkelerin BRICS ile daha yakın ekonomik ve politik ilgiler kurmasına imkan tanırken, tam üyelikten farklı olarak birtakım sınırlamalar içermektedir.
Denizlim Haber- denizlimhaber