Dolar 35,8440
Euro 37,2194
Altın 3.225,97
BİST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Cts 17°C
Paz 16°C
Pts 13°C
Sal 9°C

Genç yetişkinlerde kanser olayları neden artıyor?

BMJ Oncology mecmuasında yayımlanan bir araştırmaya nazaran 1990-2019 ortasında 50 yaşın altındaki yetişkinlerde erken kanser hadiseleri % 79 artarken, kanserle bağlantılı vefatlar de % 28 arttı.

Genç yetişkinlerde kanser olayları neden artıyor?
1 Şubat 2025 01:54

Getty Images Yeni yayımlanan bir araştırmaya nazaran 1990-2019 ortasında 50 yaşın altındaki yetişkinlerde erken kanser olayları % 79 artarken kanserle alakalı vefatlar de % 28 arttı.

Luisa Toscano göğüs kanseri olduğunu öğrendiğinde afallamış.

“Tamamen beklenmedikti” diyor 38 yaşındaki Brezilyalı iki çocuk annesi.

“Gençtim, sağlıklıydım, fittim ve hiçbir risk faktörü taşımıyordum. Benim başıma bu gelmemeliydi. İnanamadım. Kanser, benim gerçekliğimden çok uzak görünüyordu.”

Mart 2024’te Luisa’ya kanserin çoktan ilerlediği manasına gelen, üçüncü evre teşhisi kondu.

Luisa dört buçuk aydan uzun müddet kemoterapi gördü, akabinde göğsünün bir kısmının alındığı bir ameliyat oldu, son olarak da radyoterapi aldı.

Luisa’nın Ağustos’ta tedavisini tamamlamasına karşın, kanserinin yine nüksetmesini engellemek için hala ilaç alması gerekiyor.

“Kemoterapi agresifti ancak bedenim yeterli dayandı” diyor Luisa. “Bunu da faal bir ömür stilim ve genç, güçlü bir bedenim olmasına bağlıyorum.”

Sonra sıra ameliyata geldi.

“Çok şükür ki göğsümün tamamının alınması gerekmedi. Saçlarımın dökülmesi, en güç kısmıydı. Her şey o kadar süratli ve ağır bir halde oldu ki. Aynaya baktığımda ürküyordum ve bu çocuklarımı da etkiliyordu.”

Luisa Toscano Brezilyalı, 38 yaşındaki iki çocuk annesi Luisa Toscano, kanser teşhisini duyduğunda afalladığını söylüyor.

Luisa’nın öyküsü cinsinin tek örneği değil, hatta global bir eğilime dikkat çekiyor:

Genç yetişkinler ortasında kanser oranı artıyor, bir birçoklarının ailesinde kanser kıssası olmamasına karşın.

Biyolojik, çevresel ve hayat şekline bağlı sebeplerden ötürü kanser yaşı daha ileri bireylerde daha sık görülüyor. Örneğin, yaşlanmak hücre bölünmelerini hızlandırarak mutasyonun birikmesine, münasebetiyle da yüksek kanser riskine yol açıyor.

Dolayısıyla onkologlar uzun müddettir erken yaşta kanser hadiselerini genetik faktörlere bağlıyorlardı. Göğüs kanserindeki BRCA1 ve BRCA2 mutasyonları bunun bir örneği.

Ancak Luisa üzere genetik eğilim göstermeyen hastaların sayısı gitgide artıyor.

Artan vakalar

BMJ Oncology mecmuasında geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırmaya nazaran 1990-2019 ortasında 50 yaşın altındaki yetişkinlerde erken kanser olayları % 79 artarken, kanserle bağlı vefatlar de % 28 arttı.

Araştırma 204 ülkede 29 kanser çeşidini inceliyordu.

Getty Images Erken kanser hadiselerini inceleyen kapsamlı bir rapora nazaran göğüs kanseri, olay sayısı en çok artan kanser çeşidi.

The Lancet Public Health mecmuasında yayımlanan bir öteki araştırma da ABD’de 17 kanser cinsinin jenerasyondan jenerasyona yaygınlaştığını, bu artışın bilhassa de (1965 ve 1996 yılları ortasında doğan) X ve Y Kuşağı’nda yaşandığını gösterdi.

Amerikan Kanser Vakfı’nın (ACS) yeni bir çalışmasına nazaran ise 2012- 2021 ortasında 50 yaş altındaki beyaz bayanlarda göğüs kanseri yıllık bazda % 1,4 artarken, bu oran 50 yaş ve üstü bayanlarda ise % 0,7 oldu.

BMJ Oncology araştırmasına nazaran genç yetişkinler ortasında geniz, mide ve kalın bağırsak üzere öbür kanser cinsleri de arttı.

Kırmızı et, sodyum, alkol

Araştırmacılar bu durumun sebeplerini bulmak için çalışıyorlar, lakin Lancet araştırması artışın, kanseri engellemeye yönelik on yıllardır elde edilen kazanımları geri çevrilebileceği ihtarında bulunuyor.

BMJ Oncology ve Lancet araştırmalarına nazaran yüksek ölçüde kırmızı et ve sodyum içeren, fakat gereğince meyve ve süt olmayan beslenme ile alkol ve tütün kullanımı, bilinen şüphelilerden kimileri.

Dünya Sıhhat Örgütü de obezitenin, enflamasyon ve hormonal bozulma sebebiyle, yüksek kanser riski ile yakından bağlı olduğunu söylüyor.

Lancet’in çalışması ABD’deki genç yetişkinler görülen her 17 kanser hadisesinden 10’unun obezite ile kontaklı olduğunu gösteriyor. Böbrek, yumurtalık, karaciğer, pankreas ve safra kesesi kanserleri bunlar ortasında.

Ancak bu faktörlerin hadiselerin tümüne açıklık getirmiyor.

Luisa Toscano Luisa ailesinin dayanağının kanserle gayretinde kritik rol oynadığını söylüyor

Bilim insanları bu duruma katkıda bulunan öbür etkenleri de araştırıyor.

Bazı uzmanların savına nazaran elektronik aygıtlar ve sokak lambalarından yayılan yapay ışığa daima maruz kalmak biyolojik saati aksatıyor, hasebiyle da göğüs, kalın bağırsak, yumurtalık ve prostat üzere kimi kanser çeşitlerinin riskini artırıyor.

Başka çalışmalar da gece mesaisinde çalışarak ışığa maruz kalmanın melatonin düzeylerini yükselttiğini, münasebetiyle da kanser yayılımını teşvik ettiğini öne sürüyor.

Yeni Zelanda’da yaşayan cerrah Frank Frizelle Haziran 2023’te mikroplastiklerin mesane kanserindeki rolünün araştırılması davetinde bulundu. Frizelle mikroplastiklerin, “prezervatife delik açar” üzere, bağırsaktaki mukus katmanına ziyan verdiğini öne sürdü.

Başka araştırmacılar da emülgatörler ve besin boyaları üzere ögelerle çok süreç görmüş besinlerdeki katkı hususlarının bağırsak iltihabını artırabileceğini ve DNA’ya ziyan verebileceğini savunuyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’ne nazaran bağırsaklardaki aksaklıklar sadece bağırsak kanseriyle değil, göğüs ve kan kanseri ile de bağlantılı.

Antibiyotik kullanımı

Bazı araştırmacılar da bağırsaklardaki mikrobiyomları bozduğu için, bilhassa küçük çocuklarda antibiyotik kullanımının artışının da sorumlu olabileceğini düşünüyor.

Antibiyotik kullanımı 2000 yılından beri global çapta yaklaşık yüzde 45 arttı. 2019 yılında yayımlanan bir araştırmada İtalyan bilim insanları antibiyotik kullanımındaki artışın akciğer kanseri, lenfoma, pankreas kanseri, böbrek hücreli karsinom ve çoklu miyelom ile temaslı olduğunu öne sürdü.

BMJ Oncology araştırmasının muharrirlerinden, İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nde bağırsak ve rektum cerrahisi ile proktoloji Profesörü Malcolm Dunlop jenerasyondan nesle uzunluk ortalamasının artmasının bile kanser olaylarındaki artışta rol oynayabileceğini söylüyor.

Getty Images Biyolojik, çevresel ve ömür üslubuna bağlı sebeplerden ötürü kanser yaşı daha ileri şahıslarda daha sık görülüyor

Dr. Dunlop, “Dünya çapında, genelde beşerler uzuyor… ve uzunluk ile bağırsak kanseri üzere birtakım kanser tipleri ortasında kuvvetli bir hakikat orantı var” diyor.

Kanser riskini daha fazla hücre sahibi olmaya, doğal olarak bedenimizde üretilen büyüme hormonuna maruz kalmaya ve kolon yüzeyinin artmasıyla mutasyon fırsatlarının çoğalmasına bağlıyor.

Dünyanın önde gelen kanser genetiği uzmanlarından Dr. Dunlop erken kanser hadiselerinin tek bir sebepten değil, birkaç faktörün bir ortaya gelmesinden doğduğunu, lakin bunları tespit etmenin sıkıntı olduğunu söylüyor.

Dr. Dunlop ayrıca “Vakalar göreli artsa bile mutlak risk düşük kaldığı için” genç jenerasyonlarda kanser taraması yapmanın maliyet manasında makul olmadığı görüşünde.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’ne nazaran kanser teşhislerinin % 80’i 55 ve üstü yaştaki şahıslara konuluyor.

Pratisyen doktorlara çağrı

Ancak bu durum Uluslararası Kanser Kontrol Birliği üzere büyük kuruluşları, genç hastalardaki belirtilerin, göza arkası edilmemesi için pratisyen tabipler ortasında erken yaştaki kanser hadiselerini artırmaya çalışmaya yöneltti.

Brezilya Klinik Onkoloji Topluluğu (Brazilian Society of Clinical Oncology) Başkanı Dr Alexandre Jácome “60 yaşının üzerindeki bir kişi dışkılama zorluğu, yorgunluk ve şişkinlik bildiriyorsa tabipler bu semptomları ciddiye alarak ayrıntılı tarama istiyorlar. Fakat 30’lu yaşlarında, etkin ve yaygın kolorektal kanser profiline uymayan birinin durumunda bu semptomlar ufak rahatsızlıklar olarak göz gerisi edilebilir” diyor.

Geç geç teşhisin de hayatta kalma talihini tehlikeye attığını ekliyor.

“Bunlar hayatının baharında, aile kuran, yaşamak için tüm sebepleri olan bireyler. Kanser teşhisi hem onları, hem de sevdiklerini sarsıyor,” diyor Dr. Jácome.

Dr. Jerome genç hastaların agresif tedavi sistemlerine daha toleranslı olduğunu, münasebetiyle da düzgünleşme talihlerinin yükseldiğini ekliyor Dr. Jácome.

Dr. Dunlop da erken kanser hadiselerinin uzun vadeli tesirleriyle ilgili telaş lisana getiriyor.

“Bu kanserlerden etkilenen daha gençler bu riskleri ileri yaşlarına da taşıyabilirler,” diye uyarıyor.

“Bu gelecekte yaşanacak tasa verici bir artışın habercisi mi, yoksa sırf bir şeye maruz kalan bir yaş kümesi mu?”

Hayatı değiştiren deneyim

Kanser tedavisi geçiren Luisa şöyle konuşuyor:

“En güç ders hem güç günleri, hem de sevinçli günleri eş derecede kabullenmekti. Karanlık hisler geldiğinde, akıp gitmelerine müsaade verdim. Güçlü hissettiğimde, o anların da geçeceğini bilerek değerlerini bildim.”

Diğerlerine tavsiyesi ise şu:

“Her gün ile teker teker yüzleşin. Bedeninizi dinleyin. Kimi günler yapabileceğiniz en uygun şey dinlenmek ve bunda bir sorun yok.

“Kanser yanında bir gölge getiriyor, ancak sizi tanımlamak zorunda değil. En sıkıntı vakitler bile ömür, gelişim ve mana içeriyor.”

Denizlim Haber- denizlimhaber

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.