Dolar 35,9621
Euro 37,3682
Altın 3.287,86
BİST 9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 8°C
Hafif Kar Yağışlı
Denizli
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Yunan bilim insanları büyük bir deprem bekliyor: Yaşanan sarsıntılar öncü!

Yunanistan’ın turistik adası Santorini çevresin bir haftada 750 sarsıntı geçirdi. Son bir gün içinde ada çevresinde 5.2 büyüklüğüne kadar depremler yaşandı. Depremlerin büyüklüğü gittikçe artıyor ve bugün yaşanan depremler 5.2 büyüklüğüne kadar …

Yunan bilim insanları büyük bir deprem bekliyor: Yaşanan sarsıntılar öncü!
4 Şubat 2025 23:33

Yunanistan’ın turistik adası Santorini çevresin bir haftada 750 sarsıntı geçirdi. Son bir gün içinde ada çevresinde 5.2 büyüklüğüne kadar depremler yaşandı. Depremlerin büyüklüğü gittikçe artıyor ve bugün yaşanan depremler 5.2 büyüklüğüne kadar ulaştı.

Yunanistan, bu depremlerin daha büyük depremin işareti olup olmadığını tartışıyor ve yapılan yorumlar Ege Denizi’nde ciddi bir depremin beklendiğini gösteriyor. Saygın Yunan Deprem Bilimci Gerasimos Papadopoulos, “Kritik bir kavşakta” olduklarını açıkladı. Papadopoulos, depremlerin büyüklüğünün gittikçe arttığına da dikkat çekti.

Papadopoulos, Yunan Mega TV’ye yaptığı açıklamada, “Kritik bir kavşağa ulaşıldığı” uyarısında bulunarak, “Deprem öncesi bir süreçten geçildiğini” vurguladı.

“DEPREM ÖNCESİ SÜREÇTEYİZ”

Yunan Yer Bilimci, cumartesi öğleden sonra başlayan depremlerin bugüne kadar şiddetlerini kademeli olarak artırarak, Richter ölçeğine göre 3,6’dan başlayarak 5’e ulaştığına dikkat çekti, “Deprem öncesi bir süreçte olduğumuz artık tamamen doğrulandı. Depremlerin büyüklük ve sayısında artış eğilimi görüyoruz, sismik dizilim ise aynı özelliklerle devam ediyor.” dedi.

“Salı günü (bugün) öğle saatlerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ana deprem olması mümkün, ancak artçı sarsıntılara özgü bir sismik dizi ortaya çıkarsa bunu yakında öğreneceğiz.” açıklamasını yapan Yunan bilim insanı, şöyle konuştu:

“Sıralamanın gidişatına bakılırsa ve depremlerin tüm özelliklerini taşırsa, büyüklüklerin daha da artacağını düşünüyorum. Richter ölçeğine göre 6’ya kadar çıkıp çıkmayacağını henüz cevaplamaya hazır değilim. Göreceğiz, gün meselesi.”

Doğal Afetler Profesörü Kostas Sinolakis, SKAI’ye yaptığı açıklamada, depremlerin ne zaman duracağına dair tahminlerde bulunmak için henüz erken olduğunu, bunun Yunanistan’da “çok nadir” görülen bir olay olduğunu söyledi. Sinolas, “Yaz aylarından bu yana bazı belirtiler gösteren yanardağda bir hareketlenme olacak mı? Yanardağ konusunda ise Santorini’de ortalama her 50 yılda bir küçük çaplı patlamalar yaşandığını düşünüyoruz . 20. yüzyılda küçük patlamalar yaşandı. Yanardağı yakından takip etmemiz gerekiyor. Hiçbir senaryoyu göz ardı edemeyiz. Ancak Minos dönemindekine benzer bir patlamanın gerçekleşmesi pek olası görünmüyor. Bunlar yaklaşık 17 bin yılda bir oluyor, önümüzde uzun bir zaman var.” dedi.

Jeofizik Profesörü Akis Tselentis, paylaşımında, “Ne yazık ki sismik aktivite azalmıyor, aksine yoğunlaşıyor” dedi. Tselentis, Amorgos fayının harekete geçtiğini savundu:

“Şubat ayının sadece birkaç gününde, Richter ölçeğine göre 4’ten büyük 40’tan fazla deprem meydana geldi. Deprem alanı kuzeydoğuya doğru genişliyor ve 1956’daki yıkıcı depremi yaşatan büyük Amorgos fayının harekete geçtiği açıkça görülüyor.Tüm aktivite açıkça deprem öncesi bir sekansın özelliklerini taşıyor ve ne yazık ki ana deprem meydana gelmediği sürece beklenen büyüklüğü artacaktır.”

Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Athanasios Ganas ise son depremlere değinerek, daha büyük bir depremin yaşanmayacağını, sismik dizinin ne kadar süreceğinin bilinmediğini söyledi. Ganas, daha büyük bir deprem yaşanma riskini reddetmedi ve şöyle konuştu:

“Depremin hangi fay üzerinde gerçekleşeceğini bilemeyiz.” Aynı zamanda Anydros yakınlarında 15 km uzunluğunda bir aday fay daha bulunmaktadır. ve eğer kırılırsa 6 Richter büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Bu senaryoyu istemiyoruz, çünkü deprem olursa Santorini Kalderası’nda tsunami ve heyelanlar oluşabilir, ayrıca Kolumbo Yanardağı’nın da harekete geçmesi söz konusu olabilir” dedi.

NTV

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.