Dolar 36,0483
Euro 37,2860
Altın 3.362,82
BİST 9.855,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
7°C
Parçalı Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Stratejist Tufan Cömert:  TCMB Enflasyon raporu ve piyasa etkileri

Beklendiği üzere, TCMB 2025 yılı için enflasyon tahminini %21’den %24’e yükseltti. Ayrıca belirsizlik aralığını da %19-29 olarak revize etti. Başkan…

Stratejist Tufan Cömert:  TCMB Enflasyon raporu ve piyasa etkileri
9 Şubat 2025 17:05

Beklendiği üzere, TCMB 2025 yılı için enflasyon tahminini %21’den %24’e yükseltti. Ayrıca belirsizlik aralığını da %19-29 olarak revize etti. Başkan Karahan, TCMB’nin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve sıkı parasal duruşun devam edeceğini belirtti. Buna göre;

– TCMB enflasyon eğilimini aşağı yönlü görüyor ancak faiz indirimleri konusunda otomatik pilotta değil ve enflasyon görünümünün bozulması halinde tüm seçenekleri kullanacak. Başkan Karahan burada faiz artırımını bir seçenek olarak ima etse de, enflasyon görünümü ve ekonominin genel durumu bunu pek olası kılmıyor. Dolayısıyla, faiz indirim döngüsüne bir süre ara verilmesini ve gerekirse daha fazla makro ihtiyati tedbir alınmasını kastettiğini düşünüyorum .

– Sn. Karahan’a göre son dönemde TL mevduat ve yatırım fonlarındaki stopaj artışı yatırımcıların TL yerine dövizi tercih etmesine neden olmamalı. Ayın başında yerli yatırımcıdan bir miktar döviz talebi gördük, ancak TL hala çok düşük volatilite ile ve kontrollü bir bantta işlem gördüğü için bunun mevcut şartlarda devam etmesini beklemem.

– Başkan Yardımcısı Akçay’a göre döviz geçişkenliği azalmamış, aksine artmış. Dolayısıyla TL’nin reel olarak değer kazanması politikası hala çok önemli. Maliye Bakanı Sn Şimşek de bu hafta başında aynı görüşü dile getirdi. Bu açıklama yabancı yatırımcıların carry trade’e devam etmeleri için bir başka sinyal olarak görülecek. Aynı görüşte olmakla birlikte Trump 2.0 dönemindeki küresel volatilite göz önüne alındığında carry kar seviyesinin 2024’e göre daha az olacağını ve yerel döviz piyasasındaki volatilitenin geçen yıllara göre daha yüksek olacağını varsayabiliriz.

– TCMB’nin döviz rezerv seviyesi hedefi yok ancak rezerv yeterlilik oranını hala düşük görüyor. Buna göre, döviz rezervi biriktirmeye devam edecek, ancak bu muhtemelen 2024’ten daha yavaş olacak.

– Sn Akçay, bazı ekonomistlerin %30 civarında yapışkan enflasyon beklentilerini eleştirdi. Akçay, böyle bir yapışkanlığın ortaya çıkıp çıkmayacağını ve hangi seviyede çıkacağını bilmediklerini söylüyor. Akçay, hedeflerden (tahminlerden) sapma gördükleri takdirde karşı önlem alma kapasitelerinin olduğunu söylüyor.

Piyasa Etkileri

Raporu ve soru-cevap bölümünde yapılan yorumları tek cümleyle “aynen oyuna devam” olarak özetleme mümkün.

– Sn Karahan TCMB’nin TL’nin değer kazanmasına odaklanmadığını söylerken, bunun politikalarının bir yan etkisi olduğunu da belirtti. Bugün piyasanın ileriye dönük faiz indirimi beklentilerini değiştirecek farklı bir mesaj verilmediği için bu “yan etkinin” memnuniyetle karşılanacağı açık. Ancak, REER Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde, bu da bu politikanın uzun vadede sürdürülebilir olmadığı ve bir noktada kurun serbestçe dalgalanmasına izin vermek zorunda kalacakları anlamına geliyor. Ancak, bunu en azından 2Y25’e kadar tartışmaya gerek yok gibi görünüyor.

– Bu aşamada faiz indirimi beklentilerinin değişmesi için bir neden yok. Sn Akçay enflasyonun %30’un veya başka bir seviyenin altına düşmekte zorlanması riski konusunda biraz sert konuştu, ancak seviyeden bağımsız, yönetilen fiyat artışlarının gecikmeli etkileri, gıda fiyatları ve TL’nin seyrini etkileyebilecek küresel piyasalardaki dalgalanma göz önüne alındığında böyle bir risk göz ardı edilemez.

Dolayısıyla, enflasyonun TCMB’nin arzu ettiği seviyelere düşmesi pek kolay olmayacak. Burada hala ciddi bir risk var. Yine de yaz aylarına dek 250 baz puan indirimlere devam senaryosu makul.  Kısa vadeli tahviller hala cazip, TLREF endeksli tahviller ileride şu anda göründüklerinden daha kârlı olabilir.

-Borsada bankalara gelen satışı yorumlamak güç. TCMB farklı bir mesaj vermediği için ve buradan faiz politikasına bağlayacak yeni bir bilgi de olmadığı için çok anlamlı değil. Piyasadaki genel tatsız hava, yeni giriş olmaması vs diyerek klasik açıklamalar dışına çıkamıyorum.

Tufan Cömert,  BBVA bölge stratejisti

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.