Dolar 36,0129
Euro 37,1443
Altın 3.381,79
BİST 9.845,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 9°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
9°C
Parçalı Bulutlu
Pts 9°C
Sal 8°C
Çar 10°C
Per 12°C

35 bin kadına ikinci hayat Denizlim Haber

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2023 yılında kadınlara pozitif ayrımcılık olarak hayata geçirilen ek kontenjan uygulamasıyla, daha önce çeşitli nedenlerle üniversite okuyamayan 35 bin 500 kadının üniversiteli olduğunu bildirdi.

35 bin kadına ikinci hayat Denizlim Haber
10 Şubat 2025 07:35

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Meclis Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılık Komisyonu, YÖK yetkililerini dinledi. YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, halen 7 milyon 330 bin 932 kişinin yüksek öğretimde olduğunu, kadın öğrencilerin oranının yüzde 52,84’ü bulduğunu belirtti. 184 bin 21 öğretim elemanından yüzde 47’sinin de kadın olduğunu aktaran Gündoğan, kadın oranının doçent seviyesinde yüzde 43, profesör düzeyinde ise yüzde 35 olduğunu bildirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise, rektörlüklerdeki duruma ilişkin verileri açıkladı. Buna göre üniversitelerde 186 erkek, 15 kadın rektör görev yapıyor. Bin 433 erkek dekan bulunurken kadın dekan sayısı ise 466.

34 yaş üstü için ek kontenjan

Özvar, 2023 yılında YÖK olarak kadınlara yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatırken de, şunları söyledi:

“2023-YKS sınavıyla birlikte 34 yaş üstü kadınlara yönelik ek kontenjan tahsis edilerek pozitif ayrımcılık sağlanmıştır. 2023’te 20 bin 991 kontenjana 20 bin 409 34 yaş üstü kadın aday yerleşmiştir, bunlar halen üniversitede öğrencidir. Tıp fakültesi, hukuk gibi başarı sırası aranan programlar dışında kadınlarımız belirlenen ek kontenjanlara kendi aralarında yarışarak yerleşiyorlar. Sorular YKS sorularıyla aynı. 2024 yılında kontenjan 14 bin 452 iken yerleşen 15 bin 138. İki senede 34 yaş üstünde 35 bini aşkın kadın yükseköğretime erişti. Bunlar daha önce maddi veya başka sebeplerle üniversiteye giremeyen, evlenmiş, çoluk çocuğa karışmış veya iş hayatındaki meşguliyetleri dolayısıyla yükseköğretime, üniversitelere erişemeyen kadınlar.”

80’inini aşmış öğrenciler

Özvar, bireysel başarı hikayelerini topladıkları kadınların sınıftaki durumlarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Bunun, çocukların sınıf içinde kendi aralarındaki münasebetlerini çok olumlu bir şekilde etkilediğini fark ettik ve bu uygulamaya devam etme kararı aldık. Bu sene de 34 yaş üstünde olan ve bugüne kadar üniversite okumamış vatandaşlarımıza kontenjan açmaya devam edeceğiz. 80’ini aşmış birkaç öğrencimiz var. Onlarla temas halindeyim” diye konuştu. “Erkeklere ek kontenjan var mı?”Özvar, Komisyon Başkanı Hulki Cevizoğlu’nun, “34 yaş üzerinde erkekler için ek kontenjan var m?” sorusuna, “Şu an böyle bir uygulama yok ama elbette olabilir. Biz şu anda, açık öğretim fakültelerini yaşam boyu öğrenim çerçevesinde yeniden formüle ediyoruz. Sadece kadınlar değil erkekler için de yaşam boyu öğrenim çerçevesinde önümüzdeki dönemde bu imkanlardan diğer vatandaşlarımızı da istifade ettireceğiz” yanıtını verdi.

Sıfır tolerans

Özvar, üniversitelerde yaşanan şiddet ve taciz olaylarına yönelik eleştirilere yanıt verirken, bu konuda sıfır tolerans uyguladıklarını vurgulayarak, “Mevzuat dolayısıyla bu konuda önemli gelişme kaydettik. Son yıllarda üniversitelerden bize intikal eden taciz soruşturma dosyalarında ciddi azalma olduğunu ifade edebilirim” dedi. Özvar, tek başına çocuğunu büyüten kadın öğrencilere üniversitelerde pozitif ayrımcılığın yapılıp yapılmadığına yönelik sorusu üzerine de, bu konuda hususi bir düzenlemenin olmadığını belirtti. Özvar, “Talepleri önceden öngörüyoruz. Gelen taleplere göre kontenjanı belirliyoruz. Ayrıca bir mevzuat çalışması da bunun için yapılabilir” dedi.

Bilim kadınlarına destek

L’Oréal Türkiye’nin, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek ve kadınların bilime olan katkılarını güçlendirmek amacıyla yürüttüğü ‘Bilim Kadınları İçin’ Programı, bu yıl 23. kez hayata geçiyor. Başvuruları 31 Ocak’ta başlayan ve 2 Haziran’a kadar devam edecek olan program, genç ve yetenekli bilim kadınlarının başarılarını görünür kılmayı ve yenilikçi projelerini desteklemeyi hedefliyor. Bilimsel araştırmaların geleceğine yön veren dört genç bilim kadını, özgün çalışmaları ve ilham veren projeleriyle öne çıkarak, her biri 300 bin TL değerinde proje desteği almaya hak kazanacak.

Programa başvurmak isteyen, özgün bilim projelerine sahip 40 yaş altı “Yaşam ve Çevre Bilimleri” ile “Fiziki Bilimler” alanlarında çalışan bilim kadınları, başvurularını L’Oréal Türkiye 2025 Call for Application | For Women in Science adresinden belirlenen süre içinde online olarak yapabilecek. Başvurular, bağımsız UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Bilim Jürisi tarafından değerlendirilecek.

Kaynak: Milliyet

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.