Dolar 36,0404
Euro 37,3198
Altın 3.366,02
BİST 9.882,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
7°C
Parçalı Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 15°C

YÖK: Yükseköğretime kayıtlı kadın oranı yüzde 53’e ulaştı

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre; 11 Şubat günü, Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye’de üniversitelerde, gerek kadın öğrenci ve öğretim elemanı sayılarındaki artış gerekse …

YÖK: Yükseköğretime kayıtlı kadın oranı yüzde 53’e ulaştı
11 Şubat 2025 17:00

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre; 11 Şubat günü, Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor. Türkiye’de üniversitelerde, gerek kadın öğrenci ve öğretim elemanı sayılarındaki artış gerekse akademik araştırmalara konu olan kadın ve cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar, eğitimde fırsat eşitliğine önemli katkı sunuyor. 2024 yılı verilerine göre, üniversitelerde 3 milyon 873 bin 437 kadın, 3 milyon 457 bin 495 erkek öğrenci olmak üzere toplam 7 milyon 330 bin 932 öğrenci öğrenim görüyor. Yükseköğretime kayıtlı öğrenci sayısında kadınların oranı yüzde 53’e ulaştı. Üniversitelerde ön lisans düzeyinde öğrenim görenlerin yüzde 54’ü, lisans düzeyinde öğrenim görenlerin yüzde 52’si, yüksek lisans düzeyinde öğrenim görenlerin yüzde 50’si, doktora düzeyinde öğrenim görenlerin ise yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor.

Öte yandan; YÖK’ün aldığı kararla 2023 yılından itibaren 34 yaş üzeri kadınlar için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na ek kontenjan tanımlanarak, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık sağlandı. Farklı nedenlerle eğitimlerine devam edemeyen 34 yaş üstü kadınlar, bu fırsat ile yükseköğrenime başlayarak eğitim hayatlarını devam ettirdi.

BİLİM KADINI SAYISI ARTTI

Türkiye’deki üniversitelerde toplam 184 bin 21 öğretim elemanı görev yapıyor. Bunlardan 97 bin 532’si erkek, 86 bin 489’u kadın. Buna göre, kadın akademisyenlerin oranı yüzde 47’ye çıktı. Bu oranla akademideki kadın oranı en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Akademide kadın araştırma görevlileri ile kadın öğretim görevlisi sayısı da erkekleri geride bıraktı. Toplam araştırma görevlisinin yüzde 55’i, öğretim görevlisi kadrosunun yüzde 52’si kadınlardan oluşuyor. Türkiye’deki üniversitelerde profesörlerin yüzde 35’ini, doçentlerin yüzde 43’ünü, doktor öğretim üyelerinin yüzde 48’ini yine kadınlar teşkil ediyor.

Yükseköğretim kurumlarında pek çok alanda hayata geçirilen sosyal sorumluluk çalışmalarının, bilimsel veya akademik projelerin yanı sıra fırsat eşitliği, insan hakları, kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında yapılan yayınlar da ön plana çıkıyor. Üniversitelerde akademik çalışmalar kapsamında, 2024 yılında fırsat eşitliği konusunda 12 tez, 192 yayın, kadın hakları çerçevesinde 25 tez, 675 yayın, kadına yönelik şiddet alanında ise 148 tez, 4 bin 142 yayın yapıldı. Fırsat eşitliği, insan hakları, kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında, güncel verilere göre toplam 10 bin 336 tez ve yayın bulunuyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.