Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 4°C
Açık
Denizli
4°C
Açık
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 15°C

Hukukçu Adem Sözüer açıklamıştı: TÜSİAD’ın son çıkışının arkasındaki kayyım yasası

TÜSİAD’ın son çıkışının arkasında Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili değişiklik olduğu yorumları yapıldı. Sözüer, konuyu TÜSİAD’ın genel kurulunda dile getirdi.

Hukukçu Adem Sözüer açıklamıştı: TÜSİAD’ın son çıkışının arkasındaki kayyım yasası
14 Şubat 2025 16:39

TÜSİAD’ın dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’nda yapılan açıklamalar dikkat çekti.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’ın açıklamalarının ardından hükümetten tepkiler geldi.

Genel Kurul kapsamında düzenlenen panelde konuşan hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer, 4 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya işaret ederek, “Artık yargı yoluyla değil, daha kestirme yolla müdahale yapılmak isteniyor. TMSF de bu düzenin ekonomiye karşı iş dünyasına karşı yeni bir aleti olarak devreye sokuluyor. Terörizmin finansmanı gibi suçlardan dolayı, belli ekonomik çıkar amaçlı suçlardan dolayı, TMSF’den kayyum atanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu yasanın TÜSİAD’ın son çıkışında etkili olduğu yorumları yapıldı.

“Ekonomi, Dış Politika ve Hukuk Perspektifinden Değerlendirmeler” Paneli’nde Prof. Dr. Adem Sözüer, kanunla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sözüer şu ifadeleri kullandı: “Artık yargı yoluyla değil, daha kestirme yolla müdahale yapılmak isteniyor. TMSF de bu düzenin ekonomiye karşı iş dünyasına karşı yeni bir aleti olarak devreye sokuluyor. Terörizmin finansmanı gibi suçlardan dolayı, belli ekonomik çıkar amaçlı suçlardan dolayı, TMSF’den kayyum atanacak. Biz bu kayyum lafını duyunca şöyle düşünmeliyiz ki Türkiye’de yüzlerce kayyum ataması oldu siyasette ve seçimler anlamsız hale getirildi. Şimdi bunun aynısını ekonomide yapmak istiyorlar. TMSF’nin daha önceki uygulamalarını duyanlar, bilenler olmuştur. Siyasal amaçlı olarak da çok rahat kullanılacak vaziyete geldi. Bunun anlamı ne demek? Bankalardaki paraya kaydi para denir ama tapular kaydi tapu değildir. Bu da olunca bizim Türkiye’de çok güvenceli saydığımız her şey artık görünüşte kaydi hale gelecektir TMSF yoluyla. O nedenle bu keyfi devlet uygulamalarının devam etmemesi için bunun devreden çıkarılması gerekiyor. Bunu devreden çıkarmazsak kurallı devleti yaşatmamız mümkün olmayacak.”

ŞİRKETLERE KAYYIMIN ÖNÜNÜ AÇAN DÜZENLEME

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir değişiklik yayımlandı. Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TÜSİAD YÖNETİCİLERİ NE DEDİ?

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Bakan Tunç’un tepkisine yol açan konuşmasında ordudan ihraç edilen teğmenlerden kadın cinayetlerine, Gezi soruşturmalarından görevden alınan belediye başkanlarına kadar pek çok konuda eleştiride bulundu. Tüm bu sorunların ardından hukuka güvenin sarsılmasının olduğunu belirterek “Daha iyi bir geleceği, hukuka güven olmadan kuramayız” ifadelerini kullandı.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras da konuşmasında benzer konularda eleştiriler getirdi. Bunun yanında Kartalkaya’daki yangın faciasında 78 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

ETİKETLER: , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.