Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 4°C
Açık
Denizli
4°C
Açık
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 15°C

Bakırın Ahengi: Gaziantep’teki Bakırcılar Çarşısı

Bakırdan çıkan sesle huzur buluyorlar GAZİANTEP – Gaziantep’te geçmişi yüzyıllar öncesine kadar dayanan ata mesleği bakırcılık mesleğini günümüzde devam ettiren bakır ustaları, bakıra şekil verirken bakırdan çıkan sesle huzur buluyor. Gaziantep’te …

Bakırın Ahengi: Gaziantep’teki Bakırcılar Çarşısı
15 Şubat 2025 13:06

Bakırdan çıkan sesle huzur buluyorlar

GAZİANTEP – Gaziantep‘te geçmişi yüzyıllar öncesine kadar dayanan ata mesleği bakırcılık mesleğini günümüzde devam ettiren bakır ustaları, bakıra şekil verirken bakırdan çıkan sesle huzur buluyor.

Gaziantep‘te yaklaşık 5 asır önce inşa edilen tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda bakır ustaları tarafından el emeği göz nuruyla bin bir zahmetle üretilen bakır işlemeleri adeta göz kamaştırıyor. Asırlardan bu yana çekiç seslerinin hiç susmadığı çarşıda bakır üretimi yapan ustaları, ata mesleklerini devam ettiriyor.

Bakırcılar Çarşısı’nda bulunan dükkanlarında güne bir koronun ahenkli ritmini andıran ve insana huzur veren çekiç sesleriyle başlayan ustalar, gün boyu devam eden bu seste huzur buluyor.

Gün boyu bir ellerinde darbe kalemi diğerinde de çekiçle bakıra şekil veren ustalar, tarihi çarşıda çekiç seslerinin susmaması ve mesleklerini ilerlemesi için çaba sarf ediyor.

Geçmişte evlerin hemen her alanında olduğu gibi günümüzde de özellikle Kovid-19 salgının ardından yeniden kullanımı artan ve son dönemlerde de çoğunlukta süs eşyası olarak değerlendirilen bakırları ince ince işleyen ustalar, zahmetin, emeğin ve alın terinin işareti olan çekiç sesleriyle motive olmanın yanı sıra günün yorgunluğunu da atıyor.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda dinmeyen çekiç sesleri kimi ustalar için enstrüman sesi gibi gelirken kimi ustalar için de günün verdiği yorgunluğu giderici olarak görülüyor.

Bakırcı esnafının el emeği göz nuruyla tek tek işleyerek meydana getirdiği ürünler yurt içinin yanı sıra yurt dışında büyük ilgi görüyor. Bakır ustalarının bin bir emek ve zahmetle ürettikleri tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler ve cezveler çeşitli motiflerle süsleniyor.

Yurt içine ve yurt dışına pazarlanan işlemeli bakır ürünler, Gaziantep‘i gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görüyor.

Ağabeyinden öğrendiği bakırcılık mesleğini yaklaşık 35 yıldır tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda sürdüren 53 yaşındaki Bülent Göksu, güne bir korunun ahenkli ritminin andıran çekiç sesleriyle başladıklarını ve kimilerini rahatsız etse de gün boyu devam eden bu sesle motive olduklarını ve huzur bulduklarını ifade etti.

Gün boyu bakıra şekil verirken çekiçten çıkan sesin kendilerini rahatsız etmediğini ifade eden Göksu, çekiç seslerinin kendileri için müzik niteliğinde olduğunu belirtti.

Bakırcılık mesleğini ağabeyinden öğrendiğini belirten Göksu, “Bakırcılık mesleğine 8 yaşında iken başladım. O dönem hem okula giderdim hem de mesleği öğrenmeye çalıştım. Yaklaşık 30-35 yıldan beri de bu mesleğin içerisindeyim. Mesleğimiz kolay bir meslek değil. Bakırcılık mesleğini öğrenebilmek için uzun bir zaman gerekiyor. Benim bir 15-16 sene kalfalık dönemim oldu. Ondan sonra da ustalık dönemim başladı. Askeri gidip geldikten sonra kendi iş yerimi açtım” dedi.

Göksu, bakırın son zamanlarda yeniden kullanılmaya başladığını ve turistik eşya olmasının yanı sıra kalaylandığı için sağlıklı olmasından dolayı da tercih edilmeye başlandığını belirterek, “Dana önce sanatımız bu kadar pek ilgi görmüyordu. Medyanın, sosyal medyanın etkisi, Gaziantep‘te tarihi hanların, camilerin ve müzelerin restore edilerek açılması, kültür merkezlerinin oluşması gibi etkenlerden dolayı insanlar Gaziantep‘e ilgi duyuyorlar. Gaziantep gastronomi ve turizm şehri olduğu için yemekleri için ve gezmek için gelenler oluyor. İnsanlar Gaziantep’e geldikleri zamanda esnafa katkısı oluyor. Mesleğimizde gelişiyor. İnsanlar bakıra daha fazla önem vermeye başladılar” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM KOÇYİĞİT – Kültür Sanat
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.