Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 4°C
Açık
Denizli
4°C
Açık
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 15°C

Mısırlılar, Tarihin İlk Firavun Mezarı 2. Thutmose’u Keşfetti

Mısırbilimciler, Tutankamon’un mezarının bulunmasından yaklaşık yüz yıl sonra ilk firavun mezarını keşfettiler. Kral II. Thutmose’un mezarı, Antik Mısır’daki 18. Hanedana ait keşfedilmemiş son kraliyet mezarıydı. İngiliz ve Mısırlı …

Mısırlılar, Tarihin İlk Firavun Mezarı 2. Thutmose’u Keşfetti
20 Şubat 2025 13:03

Mısırbilimciler, Tutankamon’un mezarının bulunmasından yaklaşık yüz yıl sonra ilk firavun mezarını keşfettiler. Kral II. Thutmose’un mezarı, Antik Mısır‘daki 18. Hanedana ait keşfedilmemiş son kraliyet mezarıydı.

İngiliz ve Mısırlı araştırmacılardan oluşan kazı ekibi, mezarı Luksor şehrinin yakınındaki Teb Nekropolü’nün Batı Vadileri’nde buldu.

Ekip, mezarı kraliyet ailesinden kadınların dinlenme yeri olduğu düşünülen bir alanda buldu. Mezar odasına girdiklerinde, süslemeler olan bir yer buldular, bu da bir firavuna ait olabileceğinin işaretiydi.

Ekibin saha direktörü Dr. Piers Litherland, “Tavanın bir kısmı hala bozulmamıştı: Üzerinde sarı yıldızlar olan mavi renkli bir tavan. Sarı yıldızlarla maviye boyanmış tavanlar yalnızca kral mezarlarında bulunur” dedi.

BBC’ye verdiği demeçte keşif anında yoğun hisler yaşadığını söyledi:

“Dışarı çıktığımda, eşim orada bekliyordu ve yapabildiğim tek şey gözyaşlarına boğulmaktı.”

‘Mezar ilk olarak bir şelalenin altına inşa edilmişti’

Dr. Litherland, keşfin 18. Hanedanlığın krallarının mezarlarının nerede olduğuna dair gizemi çözdüğünü söyledi.

Araştırmacılar, Kral 2. Thutmose’un mumyalanmış kalıntılarını iki yüzyıl önce buldular ancak orijinal mezar yeri bulunamamıştı.

2. Thutmose, MÖ 1493 ile1479 yılları arasında hüküm sürdüğü düşünülen Tutankamon’un atasıydı. Tutankamon’un mezarı 1922’de İngiliz arkeologlar tarafından bulundu.

2. Thutmose, Mısır‘daki az sayıdaki kadın firavundan biri olan Kraliçe Hatşepsut’un kocası olarak biliniyor. Hatşepsut Mısır‘ın en büyük firavunlarından biri olarak kabul ediliyor.

Dr. Litherland, mezarın “büyük merdiveninin ve büyük iniş koridorunun” ihtişama işaret ettiğini söyledi.

Sel enkazıyla tıkanan ve tavanları çöken bu yolu geçmelerinin çok uzun sürdüğünü kaydetti:

“Tepesinde sadece 40 cm’lik küçük bir açıklık bulunan 10 m’lik bir tünelden sürünerek geçtikten sonra mezar odasına ulaştık.”

Orada mavi tavanı ve krallara ayrılmış dini bir metin olan Amduat’tan sahnelerin resmedildiği süslemeleri keşfettiler.

Dr. Litherland, bunun bir kral mezarı bulduklarının bir diğer önemli işareti olduğunu söyledi.

Ezilmiş gömü kalıntıları bulacaklarını düşünerek enkazı temizlemeye koyuldular.

Ancak Dr. Litherland, mezarın tamamen boş olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

“Soyulduğu için değil, kasıtlı olarak boşaltıldığı için” diye ekledi.

Daha sonra mezarın, “bir şelalenin altına inşa edildiğini”, kralın gömülmesinden sadece birkaç yıl sonra sular altında kaldığını anladılar. Bu nedenle içindekiler antik çağlarda başka bir yere taşınmıştı.

Odadaki tonlarca kireç taşını eleyerek, üzerlerinde 2. Thutmose ve Hatşepsut’un isimlerinin yazılı olduğu kaymak taşından kavanoz parçaları buldular.

Dr. Litherland, kaymak taşı parçalarının muhtemelen “mezar taşınırken kırılmış olduğunu” söyledi.

“Neyse ki birkaç şeyi kırmışlardı çünkü bu şekilde mezarın kime ait olduğunu öğrendik” diye ekledi.

Kalıntılar, 2. Thutmose’un cenaze töreniyle ilişkili bulunan ilk nesneler olma özelliğinde.

Dr. Litherland, ekibinin ikinci mezarın nerede olduğuna dair kabaca bir fikri olduğunu ve hala hazinelerle birlikte sağlam olabileceğini söyledi.

Firavunun mezarının keşfi, Dr. Litherland’ın başında olduğu Yeni Krallık Araştırma Vakfı ve Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan oluşan ortak ekibin 12 yılı aşkın çalışmasının bir sonucu.

Ekip daha önce Luksor’daki Theban dağının batı kesiminde 54 mezar kazısı yapmış ve ayrıca kraliyet ailesinden 30 kadınının kimliğini belirlemişti.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Şerif Fathy, bununn Kral Tutankhamun’un mezar odasının 1922’deki keşfinden bu yana bulunan ilk kraliyet mezarı olduğunu söyledi.

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.