Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 4°C
Açık
Denizli
4°C
Açık
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C
Çar 15°C

Milyarlarca akıllı telefon kullanıcısını kandıran numara

Son yıllarda hemen hemen her uygulama ve web sitesinde karşımıza çıkan ve çokça duyurulan karanlık temanın aslında asıl amacını yerine getirmediğini belirtiliyor. Enerji tasarrufuna hiçbir şekilde yardımcı olmuyor, pazarlamacılar bunu ana “özellik …

Milyarlarca akıllı telefon kullanıcısını kandıran numara
21 Şubat 2025 14:38

Son yıllarda hemen hemen her uygulama ve web sitesinde karşımıza çıkan ve çokça duyurulan karanlık temanın aslında asıl amacını yerine getirmediğini belirtiliyor. Enerji tasarrufuna hiçbir şekilde yardımcı olmuyor, pazarlamacılar bunu ana “özellik” olarak pazarlıyor.

KÜRESEL ÖLÇEKTE DOLANDIRICILIK

OLED ekranların ucuz akıllı telefonlarda bile boy göstermeye başlamasıyla birlikte karanlık tema yaygınlaştı. LCD panellerden farklı bir prensiple çalışırlar ve görüntü ne kadar koyu olursa o kadar az enerji tüketirler. Bir uygulama, web sitesi veya işletim sisteminin tamamı için koyu bir tema kullanmak pil tüketimini azaltabilir, ancak bu vaadin yalnızca ideal koşullar altında işe yaradığı ortaya çıkıyor.

Akıllı telefonlarına koyu tema ayarlayan kullanıcıların büyük çoğunluğu, ekranda görüntülenen bilgileri görebilmek için daha yüksek parlaklık değerleri ayarlıyor. Dış mekan aydınlatması ne kadar yoğunsa, parlaklık da o kadar yüksek olmalıdır. Bu parametrenin artırılması, ekranın güç tüketimini de artırıyor ve bu da koyu temaya geçildiğinde tüketimde yaşanan hafif düşüşü tam olarak telafi ediyor.

Karanlık temanın pil tasarrufu sağlayan bir yazılım aracı olarak işe yaramadığı deneysel olarak doğrulandı. Bir grup kullanıcıdan cihazlarında aynı siteyi açmaları ve ardından içeriğin ekranda rahatça görülebileceği aydınlık ve karanlık temalar için minimum konforlu parlaklık seviyesini ayarlamaları isteniyor.

Çalışmaya katılanların %80’i karanlık moda geçtiklerinde ekran parlaklığını önemli ölçüde artırdı. Bu, mobil cihazlarının pilini, açık bir tema seçip ekran parlaklık seviyesini düşürmüş olsalardı olduğundan daha hızlı tükettiği anlamına geliyor.

ÇALIŞMAYAN BİR FİKRİ SATMAK

Deneyin yazarları, günümüzde popüler olan karanlık modun bazı cihazların enerji tüketimini azaltabileceğini vurguluyor. Ancak bu yeniliği dayatanlar, karanlık temanın etkisinin gerçek dünyadaki çalışma koşullarında kullanıcıların çoğunluğunda kendini gösterip göstermeyeceğini kontrol etme zahmetine girmemişler.

Deney, akıllı telefonlarından içerikleri rahatça tüketmek isteyen kişilerin, bir web sitesi veya uygulamada koyu tema seçildiğinde ekran parlaklığını artırması gerektiğini gösteriyor.

Elde edilen sonuçlardan memnun kalmayan araştırmanın yazarları birkaç deney daha yaptılar. Bunlardan biri de web sitelerinin ara yüzünü kullanıcının kullandığı cihaza göre otomatik olarak ayarlaması. Bunlar masaüstü, dizüstü, akıllı telefon ve tabletler için ayrı sürümleri bulunan, “duyarlı” web siteleridir.

Web sitesinin mobil versiyonlarının daha hafif olduğu ve dolayısıyla yüklenmesinin ve cihazın RAM’inde kalmasının daha az sistem kaynağı tüketeceği ve daha az pil kullanacağı düşünülmektedir. Ancak araştırmacılar, aynı web sitesinin masaüstü ve mobil versiyonlarını taşınabilir bir cihazda çalıştırdıklarında, web sitelerinin mobil versiyonları ile pil tüketiminin azalması arasında bir ilişki olmadığını buldular.

Ayrıca deneyin yazarları, belirli bir web sitesi tarafından internet üzerinden aktarılan veri miktarının enerji tüketimini azaltmada doğrudan bir faktör olup olmadığını araştırdılar ve ikisi arasında yine yalnızca düşük bir korelasyon buldular.

GERÇEK ÇEVRESEL ÖNLEMLER

Deneyimler, enerji tüketimini azaltarak cihazları daha çevre dostu hale getirmeyi amaçlayan koyu temanın bu işlevi yerine getirmediğini gösteriyor.

Deneyin yazarlarından biri, “Birçoğumuzun daha çevre dostu olmanın yollarını araması harika bir şey” diyor. Ancak en yaygın sürdürülebilirlik önerilerinin bazıları aşırı basitleştirilmiş; birçoğu amaçlandığı gibi çalışmıyor veya karanlık mod durumunda olduğu gibi işleri daha da kötüleştiriyor.”

Bilim insanları, “Çevrimiçi olduğumuzda cihazlarımızın tam olarak neyin enerji tükettiğini daha iyi anlamamız gerekiyor” diye ekliyor. İklime önem veren veya sadece enerji tüketimini azaltmak isteyen kullanıcıların akıllı telefon, dizüstü bilgisayar veya pille çalışan diğer cihazlarının ekran parlaklığını azaltmalarını öneriyor.

Araştırmacı ayrıca, çevre bilincine sahip tüketicilere, ekranın büyüdükçe enerji tüketiminin de arttığını belirterek, büyük ekranlı cihazları tercih etmemelerini ve daha kompakt cihazlara yönelmelerini öneriyor.

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.