Dolar 36,4367
Euro 38,1955
Altın 3.448,54
BİST 9.574,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Açık
Denizli
7°C
Açık
Pts 8°C
Sal 14°C
Çar 15°C
Per 13°C

ABD Uzay Kuvvetleri’nden tarihi paylaşım: Gizli uçağın çektiği Dünya fotoğrafı

ABD Uzay Kuvvetleri, gizemli X-37B uzay uçağının yörüngeden çektiği ilk Dünya fotoğraflarını yayınladı. 2023 yılının Aralık ayında başlayan yedinci görev kapsamında kaydedilen görüntü, uzay aracının Afrika üzerinde seyrederken çekildi. Çin’in de kendi yeniden kullanılabilir uzay uçağını geliştirmesi, küresel uzay yarışını daha da kızıştırıyor.

ABD Uzay Kuvvetleri’nden tarihi paylaşım: Gizli uçağın çektiği Dünya fotoğrafı
24 Şubat 2025 16:48

ABD Uzay Kuvvetleri, gizli görevler için kullandıkları gizemli X-37B uzay uçağı tarafından çekilen ilk Dünya fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı.

Görüntüler, aracın 2023 yılının Aralık ayında başlayan ve halen devam eden yedinci (OTV-7) görevi sırasında kaydedildi. 20 Şubat’ta yayınlanan görüntü, uzay uçağının Afrika üzerinde seyir halindeyken çekildi.

GİZLİ GÖREV TARİHİ FOTOĞRAF

Space.com’un haberine göre, X-37B, 28 Aralık 2023’te bir SpaceX Falcon Heavy roketi ile yedinci görevine fırlatılmıştı. ABD Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasına göre, bu görevde yeniden kullanılabilir uzay uçağının yeni yörünge rejimlerinde test edilmesi, uzay alanı farkındalık teknolojilerinin denenmesi ve NASA tarafından sağlanan malzemeler üzerinde radyasyon etkilerinin araştırılması hedefleniyor.

Uzay uçağının daha önce alçak Dünya yörüngesinde faaliyet gösterdiği biliniyordu, ancak bu yeni görüntü, X-37B’nin Dünya’dan çok daha uzakta operasyon yürüttüğünü ortaya koyuyor. Falcon Heavy’nin, yükleri 35 bin kilometreye kadar taşıyabilme kapasitesi göz önüne alındığında, X-37B’nin bu kez jeosenkron yörüngeye ulaştığı düşünülüyor.

Uzay Kuvvetleri ve üretici firma Boeing, X-37B’nin “aerobraking manevrası” adı verilen yeni bir tekniği test ettiğini duyurdu. Bu manevra, uzay aracının Dünya atmosferindeki sürtünmeden faydalanarak yakıt tüketimini minimize ederek yörüngesini değiştirmesine olanak tanıyor.

Uzay Kuvvetleri’nin açıklamasında, “X-37B, 2024 yılında oldukça eliptik bir yörüngede deneyler yaparken, Dünya’nın etkileyici bir görüntüsünü yakaladı. Bu görevde, uzay aracı minimum yakıt harcayarak güvenli bir şekilde yörüngesini değiştirmek için aerobraking tekniklerini test etti” ifadeleri yer aldı.

X-37B GELECEĞİ VE UZAY YARIŞI

ABD Uzay Kuvvetleri, X-37B’nin operasyonel detaylarını genellikle gizli tutuyor. Ancak bugüne kadar uzaydan güneş enerjisi ışınlama, termal koruma sistemleri ve otonom uçuş yetenekleri gibi teknolojilerin test edildiği biliniyor. 2022’de tamamlanan altıncı görevinde rekor kırarak 908 gün boyunca yörüngede kalan uzay uçağının yedinci uçuşunu ne zaman tamamlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bu arada, Çin de kendi yeniden kullanılabilir uzay uçağını geliştiriyor. Çin’in uzay aracı, X-37B’nin son fırlatılışından sadece iki hafta önce üçüncü görevine çıktı. Bu gelişme, uzay araştırmalarında yeni bir küresel rekabetin sinyallerini veriyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.