Dolar 36,4384
Euro 38,2228
Altın 3.376,47
BİST 9.911,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 16°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
16°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 21°C

Sanal tat deneyimi gerçek oluyor: Taklit oranı yüzde 87!

Bilim dünyasında çığır açan bir gelişme yaşandı. ABD’li araştırmacılar, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürerek kimyasal olarak taklit edebilen bir sistem geliştirdi. “e-Taste” adı verilen bu teknoloji, sanal gerçeklikte tat alma deneyimini mümkün kılabilir.

Sanal tat deneyimi gerçek oluyor: Taklit oranı yüzde 87!
3 Mart 2025 13:45

ABD’de araştırmacılar, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital veriye dönüştürerek kimyasallarla taklit edebilen sistem geliştirdi.

Ohio State Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen “e-Taste”, beş temel tadı temsil eden kimyasalları kullanarak yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital hale getiriyor. Sensörler aracılığıyla veriye dönüştürülen tatlar, dilin belirli bölgelerine aktarılarak hissedilmesini sağlıyor.

TAT TAKLİT ORANI YÜZDE 87

Sistem, 10 kişilik bir gruba farklı ekşilik seviyelerinde tatlar sunarak test edildi. İlk deneyde, tatların taklit edilme doğruluğu yüzde 70 olarak ölçüldü. Daha karmaşık tatların denendiği ikinci testte ise limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve ve balık çorbası gibi lezzetlerin yüzde 87 doğrulukla eşleştirildiği tespit edildi.

SANAL GERÇEKLİKTE LEZZET DEVRİMİ KAPIDA

Araştırmacılar, “e-Taste” teknolojisinin sanal gerçeklik ile entegre edilebileceğini belirtiyor. Bu sistemin, biyomedikal araştırmalardan çevrim içi alışverişe, kilo kontrolünden fiziksel rehabilitasyona kadar pek çok alanda kullanılabileceği öngörülüyor.

Ancak, sistemin henüz baharatlı ve yağlı tatları tam olarak taklit edemediği, ayrıca tat alma deneyiminde önemli rol oynayan koku faktörünü içermediği vurgulanıyor. Çalışmaların sürdüğü belirtilen bu yenilikçi araştırmanın sonuçları, Science Advances dergisinde yayımlandı.

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.