Dolar 36,4854
Euro 38,3366
Altın 3.400,12
BİST 9.929,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Açık
Denizli
17°C
Açık
Çar 20°C
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 21°C

İftar sonrası midenizi yormayacak geleneksel lezzet: Saray lokumu tarifi

Saray lokumu, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan ve sofralarda genellikle özel günlerde tercih edilen, zarif ve lezzetli bir tatlıdır. Peki, iftar sonrası midenizi yormayacak bu geleneksel lezzet nasıl yapılır? İşte, enfes saray lokumu tarifi…

İftar sonrası midenizi yormayacak geleneksel lezzet: Saray lokumu tarifi
3 Mart 2025 15:07

Saray lokumu, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelen ve özellikle Ramazan ayında tercih edilen geleneksel bir tatlıdır. Hafif, puf puf dokusu ve enfes lezzetiyle hem göze hem damağa hitap eder. Peki, iftar sonrası midenizi yormayacak bu geleneksel lezzet nasıl yapılır? İşte, enfes saray lokumu tarifi…

SARAY LOKUMU TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı nişasta

1 su bardağı su

1,5 su bardağı toz şeker

1 paket vanilin

1 yemek kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı süt

Yarım su bardağı hindistancevizi (isteğe bağlı)

Yarım su bardağı toz fıstık (isteğe bağlı)

SARAY LOKUMU YAPILIŞI 

 İlk olarak nişasta ile suyu bir kaba alıp iyice karıştırın.

Bu karışımın pürüzsüz bir kıvam alması gerekir.

Nişasta karışımına toz şekeri ve sütü ekleyin.

Karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlayın.

Sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin.

Karışım kaynamaya başladığında, vanilini ve tereyağını ekleyin.

Kıvamı daha yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.

Lokum kıvamına geldiğinde ocaktan alın.

Pişen karışımı bir tepsiye dökün ve üzerine hindistancevizi veya toz fıstık serpiştirebilirsiniz.

Eğer daha farklı bir dokusu olsun isterseniz, karışıma fıstık, ceviz veya badem de ekleyebilirsiniz.

Lokumu bir süre oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Ardından buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.

Soğuduktan sonra dilimleyerek servise hazır hale getirin.

Saray lokumunu dilimledikten sonra üzerine biraz daha hindistancevizi serpebilir veya şekerleme ile süsleyebilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak gül suyu veya portakal suyu da ekleyerek farklı bir tat elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.