Dolar 36,4730
Euro 39,4867
Altın 3.422,55
BİST 10.188,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 22°C
Açık
Denizli
22°C
Açık
Cum 21°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Ağrı’da Geleneksel Mutfak ve El Sanatları Etkinliği

Ağrı’da unutulmaya yüz tutan gelenekler, yeni nesillere aktarılıyor AĞRI – Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan “Şehrimi Keşfediyorum” projesi kapsamında 23 Nisan Anaokulu’nda düzenlenen etkinlikte, nine ve dedeler minik torunlarına …

Ağrı’da Geleneksel Mutfak ve El Sanatları Etkinliği
5 Mart 2025 10:35

Ağrı‘da unutulmaya yüz tutan gelenekler, yeni nesillere aktarılıyor

AĞRI – Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan “Şehrimi Keşfediyorum” projesi kapsamında 23 Nisan Anaokulu’nda düzenlenen etkinlikte, nine ve dedeler minik torunlarına yöresel yemekleri ve geleneksel el sanatlarını tanıtarak geçmişe ışık tuttu.

Ağrı 23 Nisan Anaokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, unutulmaya yüz tutmuş gelenekler canlandırıldı. Etkinlikte tandır ekmeği yapımı, soba üzerinde patates pişirme, keşkek hazırlama, un helvası yapımı gibi geleneksel mutfak kültürü öğretilirken, yün eğirme ve halı dokuma gibi eski el sanatları da tanıtıldı.

Anaokulu Müdürü Kübra Hilal Yavuz, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, kültürel mirasın korunmasının toplumsal ilerleme açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Bugün, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başlatılan ‘Şehrimi Keşfediyorum’ projesinden yola çıkarak, kadim geleneklerimizi ve değerlerimizi çocuklarımıza aktaracağımız bir platform oluşturduk. Peyami Safa’nın da dediği gibi, bir milleti yok etmek için askeri istilaya gerek yoktur, ona tarihini, kültürünü ve dilini unutturmak yeterlidir. Biz de bu bilinçle geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmak istedik” dedi.

Etkinlik kapsamında çocuklara soba üzerinde patates pişirmeyi öğrettiklerini ifade eden Yavuz, “Eskiden tandır geleneği çok yaygındı, ancak günümüzde bu gelenek azalmış durumda. Bunu yaşatmak adına annelerimizi buraya davet ettik, onlara tandır ekmeği ve hamur açtırarak pişirme sürecini çocuklarımıza gösterdik. Keşkek, yöremizde hala çok yapılan bir yemektir, halise olarak da bilinir. Küçük tüplerle kurduğumuz platformda annelerimize keşkek yaptırdık. Yöremizde meşhur olan un helvasını, bazıları ‘jejerunda’ olarak adlandırıyor. Çocuklarımız için un ve şeker getirerek velilerimizin helva yapmasını sağladık” ifadelerini kullandı.

Yün eğirme ve halı dokuma gibi unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının da çocuklara aktarıldığını vurgulayan Yavuz, “Eskiden çok yaygın kullanılan iplik, tarak gibi yün eğirme ve halı dokuma malzemelerini getirerek çocuklarımıza tanıttık. Büyüklerimiz, torunlarına bu mirası anlatırken hem geçmişin izlerini yaşattılar hem de geleceğe anlamlı bir hatıra bıraktılar” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel
ETİKETLER: , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.