Dolar 36,4708
Euro 37,9717
Altın 3.354,71
BİST 9.829,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 13°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
13°C
Hafif Yağmurlu
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C

Aksaray şerbetli pidesi tarifi: 3 farklı peynir ve şerbetle yapılan tescilli lezzet

Aksaray yöresinin tescilli lezzetlerinden biri olan şerbetli pideyi evde kolayca uygulayabilirsiniz. Anadolu mutfağının eşsiz lezzeti Aksaray şerbetli pidesi tarifini adım adım keşfedin.

Aksaray şerbetli pidesi tarifi: 3 farklı peynir ve şerbetle yapılan tescilli lezzet
2 Mart 2025 15:11

Geleneksel Türk mutfağı birbirinden özel malzemelerle hazırlanan lezzetleriyle dikkat çekiyor. O yöreye has malzemeler, Anadolu mutfağına da özel bir anlam ve zenginlik kazandırıyor. Aksaray yöresine ait tescilli bir tarif olan şerbetli pide de bunlardan biri. Aksaray’ın şerbetli pidesi, coğrafyaya has peyniriyle hazırlanıyor. 3 farklı peynirle hazırlanan ve şerbetle tatlandırılan bu pide, oldukça ilgi görüyor. İşte, Aksaray şerbetli pidesinin adım adım yapılışı…

AKSARAY ŞERBETLİ PİDESİ TARİFİ

Şerbetli Pide İçin Malzemeler:

Hamuru için;

  • 1 paket yaş maya
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç harcı için;

  • 1 su bardağı tuzsuz lor peyniri
  • 1 su bardağı yağlı eritme peyniri (kaşar peynir olabilir)
  • 1 su bardağı küflü peynir (Aksaray yöresinde “göğ” denir)

Üzeri için; 2 çorba kaşığı kadar tereyağı

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

ŞERBETLİ PİDE YAPILIŞI

Şerbetli pide Aksaray’da kahvaltılarda tüketilir. Yanı sıra günümüzde günün her saatinde tüketilen bir yemek haline gelmiştir. Aksaray coğrafyasına özgü bir üretim şekli bulunur. Bu nedenle de coğrafi işaret almıştır. İşte, şerbetli pidenin adım adım yapılışı:

Adım 1:

Önce hamuru yoğurup dinlendirelim. Yaş maya ılık suyla eritilir, şeker ve tuz eklenir. Mayanın aktifleşmesi için 10 dakika beklenir. Ardından kıvam alana kadar yavaş yavaş un eklenir. Ele yapışmayan bir kıvam olmalı. Hamuru 1 saat dinlendirelim.

Adım 2:

Şimdi şerbeti hazırlayalım. Şerbet için su ve şekeri kaynatalım. Kaynara çıkınca limon suyu ekleyelim. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynamalı. Şerbetin ağdamsı yapışak bir kıvamı olmalı.

Adım 3:

Peynirleri bir kapta karıştın.

Adım 4:

Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar koparın ve bir oklava ile açın. Oval bir şekil vermelisiniz.

Hamurun içine peynir karışımından serpin ve peynirler görünmeyecek şekilde hamuru iki taraftan kapatın.

200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Adım 5:

Fırından çıkarınca üzerine tereyağı sürün ve pideleri dilimleyin. Sonra üzerine şerbet gezdirin. Şerbetini çekince yiyebilirsiniz. Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir:

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.