Aracı Kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?
Tacirler Yatırım Günaydın. Küresel risk iştahında zayıflık sürüyor. ABD’nin Meksika ve Kanada’ya uygulanacak ek gümrük tarifelerini bir aylığına askıya…
Tacirler Yatırım
Günaydın. Küresel risk iştahında zayıflık sürüyor. ABD’nin Meksika ve Kanada’ya uygulanacak ek gümrük tarifelerini bir aylığına askıya alması dün borsalara alım getirdi, ancak bu sabah vadeli endeks kontratları yine belirgin oranlarda negatif bölgede. Borsa İstanbul’da da dün 9900’e kadar tepki alımları görsek de günü 9807 puandan kapattık. BIST’te de zayıf momentumun devam ettiğini söyleyebiliriz.
Yüksek enflasyon verileri ve PPK’dan faiz indirim beklentilerinin kısmen törpülenmesi Borsa İstanbul üzerinde bir süre daha baskı yaratabilir. Bununla beraber, şirket değerlemeleri üzerinden hesaplanan 12 aylık BIST 100 endeks hedeflerinde yukarı revizyonlar devam ediyor. Son rakamlar 14 bin’in hafif üzerinde endeks hedeflerine ve endeks bazında %45 getiri potansiyeline işaret ediyor.
Endeks üzeri getiri beklenen şirketlerde ise daha yüksek getiri potansiyelleri hesaplanıyor. Fakat, yatırımcı güveni ve risk iştahı zayıf seyrettiğinden, bu cazip getiri potansiyellerine rağmen BIST’te kırılganlığın devam ettiği bir dönemdeyiz. Bu dönemin, uzun vadeli düşünen yatırımcılar tarafından “biriktirme” amaçlı kullanıldığını, bu nedenle de para girişinin ettiğini görüyoruz. Yatırımcıların bu durumu gözden kaçırmamaları gerekiyor. Trump stresi yatıştığında, küresel borsalarda ve BIST’te daha belirgin tepkiler görebiliriz.
Günün ajandasında Avrupa ve ABD’de PMI ve istihdam odaklı veriler öne çıkıyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 250 baz puandan başlıyor.
Kuveyt Türk Yatırım: Endekste sert satış sonrası tepki hareketi gerçekleşti
BIST 100 endeksi günü %0,33’lük değer kazanımıyla 9.807 seviyesinde tamamladı. Ulaştırma endeksi %3’lük gerilemeyle endeksi baskılarken Bankacılık Endeksi %2,22’lik yükselişle endeksi destekleyen tarafta yer aldı. Güne alıcılı tarafta başlayan endekste ilerleyen saatlerde volatilite artarken endeks günü 102,8 milyar TL’lik işlem hacmiyle noktaladı. Böylelikle, kritik eşik olarak gördüğümüz 10.000 psikolojik seviye altında ikinci kapanış gerçekleşmiş oldu. BIST 100 endeksinde Pazartesi günü görülen sert satışın ardından dünkü tepki hareketinin bir süredir yakından takip ettiğimiz flama formasyonu alt bandından gerçekleşmesini değerli buluyoruz. Bu bağlamda bugünkü fiyatlamaların endeksin yönü açısından kritik olacağını değerlendiriyoruz. Endekste kısa vadede flama formasyonunu (9.750 10.150 bant aralığı) yakından takip etmeyi sürdürüyoruz.
Formasyonun aşağı yönlü geçilmesi durumunda satış baskısı bir miktar artabilir ve 9.680– 9.600 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası tepki hareketlerinin sürmesi durumunda 9.834– 9.892 ve 9.930 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz. BIST 100 endeksinde kısa vadede küresel gelişmelerin bir miktar daha etkili olacağını değerlendiriyoruz. Bu gerekçeyle birlikte temkinli duruşumuzu koruyoruz.
Meksa Yatırım
BIST100 Endeksi dünü 32 (% 0.33) puanlık yükseliş ile 9.807 seviyesinden ve 102.7 milyar TL işlem hacmiyle kapattı. Borsada dalgalı seyir devam ediyor. Pazartesi günkü sert düşüşe banka hisseleri öncülüğünde tepki çıkışı geldi. Hisse bazlı hareketlilik yoğundu. Döviz kurları ve gösterge tahvil faizinde yükseliş sürüyor. Tahvil faizinde beklentileri aşan ocak enflasyonu sonrası görülen yükseliş kayda değer.
ABD Başkanı Trump’ın başlattığı ticaret savaşının yansımaları, dış piyasalar, 12/2024 dönem bilançoları, ekonomik veriler yakından izlenen konu başlıkları. Borsa İstanbul’da dış borsalardaki tepki çıkışına bağlı olarak yükseliş görüldü. Bunun dışında tepki yükselişine neden olabilecek özel bir haber akışı yoktu. Ocak enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi TCMB’nin faiz indirim döngüsüne devam konusunda tereddüt veya erteleme olasılığının belirmesine neden oldu. Piyasa görüşü ağırlıklı olarak TCMB’nin faiz indirim sürecine devam edeceği yönünde kalmaya devam ediyor. Ancak enflasyon verisi sonrası bekle gör anlayışının öne çıkması olağan bir gelişme. Bu durum dış piyasalardaki dalgalanma ile birlikte BIST100 Endeksi üzerinde baskıya neden oldu. Fakat dün itibariyle bu baskının bir parça hafiflediğini söylemek mümkün. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm sürüyor.
Endeksteki sert düşüş tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destek 9.790-9.750 olarak görülürken bu seviyeler günlük işlemler için izlenebilir. Sonraki destekler 9.670-9.580 seviyelerinde. İlk dirençler ise 9.900 ve 9.950-10.000 seviyelerinde bulunuyor. Sonraki dirençler 10.100-10.150 seviyelerinde. Endekste görülen tepki alımları henüz güç kazanmamakla birlikte direnç seviyelerinde satışla karşılaşabilir.
Ünlü & Co: PİYASALAR DESTEK ARIYOR
ABD’nin Meksika ve Kanada’ya uygulamayı planladığı %25 oranındaki gümrük vergilerini bir ay ötelemesi ticaret savaşları ve büyüme endişelerinin kısmen de olsa hafiflemesini sağladı. Bu kapsamda baskı altında geçen Pazartesi gününün ardından dün daha ılımlı fiyatlamalar ile karşılaştık. Ancak yatırımcı güvenin tam olarak geri kazanıldığını söylemek güç. Kaldı ki gerek içeride gerekse dışarıda hafta başındaki kayıplar geri alınabilmiş değil. Yurt dışı piyasalardaki zayıflığın içeride yüksek enflasyon rakamı ile birleşmesi özellikle bankacılık sektörünün zayıf bir performans göstermesine neden olmuştu. Dün ise tepki alımlarının bankalarda yoğunlaşması ile bankacılık endeksi günü %2’nin üzerinde kazanımla noktaladı. Ancak BIST-100’ün teknik açıdan önemi yüksek olan 9900 puanı henüz aşamadığının altını çizmek gerekir. Yurt içinde piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığının bulunmadığı günde TL varlıkların küresel risk iştahına ayak uydurduğu bir tablo ile karşılaşabiliriz. Siyaset tarafında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bugün Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek olan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le Ankara’da görüşmesi bekleniyor.
Güne iyimser bir zeminde başlayıp uzun süre kazanımlarına tutunarak yatay bir seyir izleyen BIST-100 endeksi özellikle saat 15.00’ten sonra kazandığı momentumla yükselişini %1,3’ün üzerine taşımayı başardı. Ancak bu bölgede kalıcı olmakta zorlanan endeks kazanımlarını geri vererek günü %0,3 oranında yükselişle noktaladı. Böylece endeks teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 9900 puanın altında kapanış yapmaya devam ediyor.
Dolayısıyla gün içinde sergilenen iyimser performans umut verici olsa da teknik açıdan riskli bölgeden çıkılabilmiş değil. Endeksin hem 50 hem de 200 günlük hareketli ortalamasının altında seyrettiğini de not etmek gerekir.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 11165 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11087, 10998, 10920 ve 10831 destek olarak izlenebilir. 11244, 11333, 11411 ve 11500 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Foreks Habere teşükkürlerimizle