Asrın felaketinde görev alan DAK ekibi, asılsız paylaşımlara itibar edilmemesini istedi
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasındaki çalışmalarda yer alan Dağ Arama Kurtar Derneği (DAK), asrın felaketinin birinci yıl dönümünde deprem şehitlerini unutmadı. Bu gece saygı nöbeti tutacak olan DAK üyeleri, deprem kuşağında yer alan …
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasındaki çalışmalarda yer alan Dağ Arama Kurtar Derneği (DAK), asrın felaketinin birinci yıl dönümünde deprem şehitlerini unutmadı. Bu gece saygı nöbeti tutacak olan DAK üyeleri, deprem kuşağında yer alan Denizli için sosyal medyadan yapılan asılsız paylaşımlara itibar edilmemesini istedi.
11 ili etkileyen depremin birinci yıl dönümüzde DGC Basın Merkezinde açıklamalarda bulunan DAK Sözcüsü Metin Aşar, “Hepi topu 65 saniyede yüz binlerce bina yıkılmış, AFAD verilerine göre 50.096 Yurttaşımız hayatını kaybetmişti. Bir gece de barındıkları binaların altında kalmış, birkaç saat önce başlarını koydukları yastıklarından, üstlerini örttükleri yorganlarından ve Annelerinin sıcak koyunlarından bir anda doğanın soğuk ve hoyrat yüzüyle karşı karşıya gelinmişti. Sonrasında binlerce Can son nefeslerini verdi ve binlercesi Sevdiklerinin son nefeslerini verişlerine tanıklık ettiler .Kalanlarımız ise bedenlerimizde ve Ruhlarımızda açılan bu derin yaralarla yaşamımızı sürdürmek zorundayız ne yazı ki. Derneğimiz, yaşanılan büyük depremin ardından da hızlıca, 6-7 saat gibi kısa bir zamanda organize olmuş, ekipmanı deprem bölgesine taşıyacak kamyon ve minibüs kiralayarak deprem bölgesine hareket etmiştir. Sonrasında Konya’da saatler boyu karda mahsur kalınmasına rağmen, deprem bölgesine ilk ulaşan ekiplerden biri olmuştur. İkinci ekibimiz ise askeri uçakla önce Adana’ya oradan da Hatay’a ulaştık. Denizli halkı bundan gurur duyabilirler” dedi.
Denizli’nin depreş kuşağında yer alan illerden bir tanesi olduğuna işaret eden DAK 2. Başkanı Özgür Canibey de “Tüm illerin mutlaka bir depreme hazırlık planı yapılıyor. İlgili kurumların işbirliğinde gerekli planlamalar yapılıyor. Bakanlıklar ve iller düzeyince tüm hazırlıklar yapılıyor. Umarım böyle bir felaketle karşılaşmayız. Sivil sivil toplum kuruluşları gibi biz de DAK olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz” diye konuştu.
“Deprem için zaman belirletecek bir teknoloji henüz mevcut değil”
Denizli Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’de afet master planını hazırlayan ilk kentlerden birisi olduğuna dikkat çeken DAK Genel Sekreteri Volkan Ayçiçek ise şu bilgileri paylaştı:
“Denizli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, diğer kurumlarla birlikte hazırlıkların koordinasyonunu yürütüyor. Denizli olarak afet bölgesiyiz ve deprem riski olan bir konumda yaşıyoruz. Maalesef sosyal medyada çok fazla ‘Deprem olacak, 20 saat, 30 saat sonra olacak’ gibi paylaşımlar yapılıyor. Bunların hiç birinin gerçeklik niteliği söz konusu değil. Depremle ilgili tahminler yapılıyor, uzmanların bu konuda çalışmaları var ancak bu saatlerle belirlenebilecek bir husus değil. ’20 -30 yıl içerisinde büyük bir deprem bekleniyor’ denebilir ama 1 gün, 3 gün, 1 hafta sonrası için zaman belirtebilecek bir teknoloji henüz mevcut değil. Bu yüzden o tarz spekülasyonlara biz katılmıyoruz”
DAK üyeleri, deprem şehitleri için yarın sabah saat 04.17’de Delikli Çınar Meydanı’nda deprem şehitleri için yapılacak saygı nöbetine tüm Denizlilieri davet etti.