Dolar 36,0404
Euro 37,3198
Altın 3.366,02
BİST 9.882,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
7°C
Parçalı Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Avrupa’da doğalgaz depolarının yarısı boş

Avrupa’nın doğalgaz depolarındaki doluluk oranı 10 Şubat itibarıyla yüzde 50’nin altına gerileyerek, geçen yılın aynı dönemdeki yüzde 67 doluluk oranına kıyasla önemli ölçüde düştü.

Avrupa’da doğalgaz depolarının yarısı boş
11 Şubat 2025 17:39

Gas Infrastructure Europe verilerinden derlenen bilgilere göre, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde doğalgaz depolarında en az doluluğa sahip ülke, yüzde 29,9 ile Fransa oldu.

Bölgedeki en büyük enerji tüketicileri arasında yer alan Fransa’nın gaz depolarında doluluk oranı, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen yüzde 41’lik hedefin altında kaldı.

AB dışındaki ülkelerden Ukrayna’da depoların doluluk oranı yüzde 9,3, İngiltere’de ise yüzde 25,7 olarak kaydedildi.

Portekiz’in depoları tam doluluk oranıyla dikkati çekerken, bu ülkeyi yüzde 88’le İsveç ve yüzde 69’la İspanya izledi.

Avrupa’nın doğalgaz depolarındaki doluluk oranı ise 10 Şubat itibarıyla yüzde 48,5 olarak kayıtlara geçti. Depoların doluluk oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 67’ydi.

Yılda 400 milyar metreküpten fazla doğalgaz tüketen AB ülkeleri, Ukrayna’daki savaşla Rusya’dan doğalgaz alımını durdurmuş ve Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz transit anlaşması 31 Aralık 2024’te sona ermişti.

Ukrayna yönetiminin 2023 sonu için yayımladığı verilere göre, boru hatları ile ülke üzerinden Avrupa’ya taşınan Rus gazı miktarı geçen yıl 2022’ye kıyasla yüzde 28,4 azalarak 14,6 milyar metreküpe gerilemişti.

Fiyatlar iki yılın en yüksek seviyesine yükseldi

Enerji güvenliğini sağlamak için çeşitli tedbirler alan AB ülkeleri, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatına yönelmiş ve verimlilik konusunda adımlar atmıştı.

Avrupa’nın azalan stoklarını yenilemek için daha fazla gaza ihtiyaç duyması ve piyasanın bu yaz daralabileceği endişesiyle depolama seviyeleri yakından takip ediliyor.

Yaşanan gelişmeler ve depolardaki doluluk oranının oluşturduğu panik nedeniyle, Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören Mart vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatı 10 Şubat’ta megavatsaat başına 58,75 euro ile son 2 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

“Enerji krizi henüz sona ermedi”

İtalya’daki Ricerche Industriali ed Energetiche’de (RIE) enerji jeopolitiği ve piyasaları alanında araştırma görevlisi Francesco Sassi, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, AB’nin arzı güvence altına almak için yeni düzenlemeler ve eşikler belirlediğini ve bunun yeterli olduğuna inandığını ifade etti.

Sassi, piyasaların o dönem atılan adımlara inanmadığını belirterek, “AB gaz depolarının mevcut durumu, krizin zirve yaptığı 2022’den bu yana uygulanan gaz güvenliği politikalarının başarısızlığının en iyi ve aynı zamanda en kötü temsili” ifadelerini kullandı.

Kış sonunda, depoların doldurulması için maliyetli politikalar ile küresel bir koşuşturma olacağını vurgulayan Sassi, “Bu durum, Asya ve Latin Amerika kadar AB’nin komşuları da dahil küresel gaz piyasasındaki tüm oyuncuları etkileyebilir. Sonuç olarak bu senaryo, politika yapıcılar ve uluslararası kurumlar tarafından aylardır söylenenin aksine, enerji krizinin henüz sona ermediğine işaret ediyor” diye konuştu.

18 doğalgaz depolama tesis var

AB üyesi 27 ülkenin 18’inde doğalgaz depolama tesisi bulunuyor. En yüksek gaz depolama kapasitesi Avrupa’nın başat ekonomisi Almanya’da yer alıyor. Almanya’nın doğalgaz depolarının toplam kapasitesi 25,1 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor.

Bu ülkeyi 20,2 milyar metreküple İtalya, 14,7 milyar metreküple Hollanda, 13,2 milyar metreküple Fransa, 9,8 milyar metreküple Avusturya ve 6,9 milyar metreküple Macaristan izliyor. Ayrıca, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, İspanya, Hırvatistan, Polonya, Romanya gibi ülkelerde de bir miktar doğalgaz depo kapasitesi yer alıyor.

Avrupa’nın toplam doğalgaz depolama kapasitesi yaklaşık 113 milyar metreküp seviyesinde seyrediyor.

Kritik seviye tabloları değişti

Öte yandan, Avrupa’daki gaz depolarının doluluk oranını ifade eden çeşitli renklerde değişikliğe gidildi.

Daha önce “güvenilir” kabul edilen yüzde 71-100 doluluk oranı yeşil, “kayda değer” kabul edilen yüzde 51-70 doluluk oranı sarı ve “tehlikeli” kabul edilen yüzde 50’nin altı doluluk oranı kırmızı renkle gösteriliyordu.

Bu ayın başında yapılan değişiklikle yüzde 41-100 doluluk oranı “güvenilir”, yüzde 31-40 “kayda değer”, yüzde 30’un altı ise “tehlikeli” kategorisinde değerlendirildi.

Söz konusu adımın, paniği önlemek amacıyla atılmış olabileceği ifade ediliyor.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.