Dolar 36,5085
Euro 38,2084
Altın 3.447,36
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Ayıplı mallar heyetten döndü

Tüketici Hakem Heyetleri, ayıplı mallara ilişkin başvuruları yüzde 100’e yakın tüketici lehine bitirdi. Son 5 yılda 2 milyon 66 bin ayıplı mal başvurusu yapılırken, başvuruların 2 milyon 53 bini mağduriyetleri sonlandıracak şekilde karara bağlandı.

Ayıplı mallar heyetten döndü
18 Şubat 2025 19:30

Son 5 yılda finansal hizmetler, tatil paketi-tur, abonelik, mesafeli satışlar ve fiyat etiketi gibi işlemlerde satın aldığı ürünlerinin ayıplı ya da hatalı olduğunu düşünen 2 milyon 66 bin kişi tüketici hakem heyetlerine başvurudu. Toplamda 2 milyon 53 bin uyuşmazlığı heyetler karara bağladı. Böylece Tüketici hakem heyetlerinin son 5 yılda mağduriyetleri sonlandırarak karara bağlama oranı yüzde 99,94 oldu.

YÜZDE 30 ARTIŞ SAĞLANDI

Önceki 5 yılda tüketici hakem heyetlerine ortalama 413 bin başvuru gelirken, başvurular 2024 yılında yüzde 30 artarak 512 bin 59’a çıktı. Önceki yıldan devreden başvurular ile beraber toplamda 2024 yılında 534 bin 364 uyuşmazlık karara bağlandı ve bu alanda yeni bir rekor kırıldı.

BAŞVURULAR E-DEVLET’TEN

Tüketici hakem heyetlerine başvuruların yaklaşık yüzde 67’si e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi. Bunun yanısıra ayıplı mal sattığı konusunda şikayet edilen 77 e-ticaret firmasının 75’ine mesafeli satış kurallarına uymadığı tespit edilerek 276 milyon 212 bin TL para cezası kesilirken 2 firmanın da internetten satışına erişim engeli getirildi.

14’Ü DOLANDIRICI ÇIKTI

İnternet üzerinden satışı gerçekleştirilen 2 milyon 66 bin mal ve hizmet satışından 14 tanesinde ise dolandırıcılık olduğu ortaya çıktı. Bu dolandırıcılık faaliyetleri arasında internetten telefon alıp maketi çıkan ya da bir ürünün yerine o ürünün farklı türünü gönderen de oldu. Tüketici hakem heyeti bu gibi dolandırıcılık faaliyetlerini ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletti.

Gençler bilinçlendiriliyor

Ticaret Bakanlığı tüketicinin bilinçlendirilmesi konusunda ulusal ve uluslararası tüm gelişmeleri takip ederken vatandaşların da bu gelişmelerden haberdar olması için çalışmalar gerçekleştiriyor. Farkındalığını artırılması için liseler, üniversiteler, meslek temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte eğitim toplantıları ve konferanslar da düzenlenirken daha erken farkındalık için ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için ise resim yarışmaları organize ediliyor.

Ali Kürşat Büyükada

ETİKETLER: , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.