Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Aynada kendini kilolu görüp eriyenlerin sebebi çok farklı çıktı

Anoreksiya nervoza, bireylerin beden algısında ciddi bozukluklar yaşamasına ve kilo alma korkusu nedeniyle aşırı yeme kısıtlamasına gitmelerine neden olan bir yeme bozukluğu. Bu hastalığa sahip bireyler, aynada kendilerini kilolu görüp aslında …

Aynada kendini kilolu görüp eriyenlerin sebebi çok farklı çıktı
17 Şubat 2025 21:11

Anoreksiya nervoza, bireylerin beden algısında ciddi bozukluklar yaşamasına ve kilo alma korkusu nedeniyle aşırı yeme kısıtlamasına gitmelerine neden olan bir yeme bozukluğu. Bu hastalığa sahip bireyler, aynada kendilerini kilolu görüp aslında oldukça zayıf olsalar bile kilo almaktan aşırı derecede korkarlar.

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Laura Collins, “Anoreksiya nervoza, bireylerin beden algısını ciddi şekilde bozarak, kilo alma korkusu ve aşırı yeme kısıtlamasına yol açan ciddi bir ruh sağlığı hastalığıdır” dedi.

BEYNİN NÖROTRANSMİTTER İŞLEYİŞİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Yeni bir araştırma, anoreksiya nervoza hastalarının beyninde nörotransmitter işleyişinde bazı değişiklikler olduğunu ortaya koydu.

Stanford Üniversitesi’nden Dr. Michael Lee, “Beynin nörotransmitter işleyişindeki değişiklikler, anoreksiya nervozanın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Özellikle serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin düzensizliği, bu hastalığın belirtilerini tetikleyebilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu değişiklikler, bireylerin beden algısını ve yeme davranışlarını etkileyebilir.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ‘den Dr. Jane Smith, “Nörotransmitter işleyişindeki değişiklikler, bireylerin beden algısını ve yeme davranışlarını etkileyerek anoreksiya nervoza gelişimine katkıda bulunabilir. Bu değişiklikler, hastalığın tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesine olanak sağlayabilir” dedi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE BULGULAR

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, anoreksiya nervoza hastalarının beynindeki nörotransmitter işleyişindeki değişiklikleri incelemeye odaklandı.

2023 yılında yapılan bir araştırma, anoreksiya nervoza hastalarının beyinde serotonin ve dopamin düzeylerinde belirgin farklılıklar olduğunu gösterdi.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emily Johnson, “Bu araştırmalar, anoreksiya nervoza hastalarının beyinde nörotransmitter düzeylerinde belirgin farklılıklar olduğunu ve bu farklılıkların hastalığın belirtilerini tetikleyebileceğini göstermektedir” dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ VE YENİ YAKLAŞIMLAR

Anoreksiya nervoza tedavisinde genellikle psikoterapi, beslenme danışmanlığı ve ilaç tedavisi kullanılır. Ancak, yeni araştırmalar nörotransmitter işleyişindeki değişikliklerin hedef alınabileceği yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlamakta.

California Institute of Technology (Caltech) ‘ten Dr. Anuradha Raman, “Nörotransmitter işleyişindeki değişikliklerin hedef alınabileceği yeni tedavi yöntemleri, anoreksiya nervoza tedavisinde önemli bir ilerleme kaydedebilir. Bu yaklaşımlar, hastalığın belirtilerini daha etkili bir şekilde yönetmeye yardımcı olabilir” dedi.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.