Dolar 37,9453
Euro 41,9315
Altın 3.796,90
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 18°C
Yağmurlu
Denizli
18°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 17°C

Bahar alerjisine dikkat: Polenler hastalık riskini artırıyor

Bahar aylarında havaların ısınması, çiçeklerin açması ve ağaçların yeşermesiyle birlikte alerji vakalarında da artış görülüyor. Saman nezlesi ya da alerjik rinit olarak bilinen bahar alerjisi, en çok çayır, çiçek ve ağaç polenlerinden kaynaklanıyor. Tedavi edilmediğinde astıma dönüşebilen bu rahatsızlığa karşı alınacak önlemler, hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olabiliyor.

Bahar alerjisine dikkat: Polenler hastalık riskini artırıyor
30 Mart 2025 01:23

Bahar aylarında burun akıntısı, hapşırma, göz kızarması, öksürük, nefes darlığı ve cilt kaşıntısı gibi şikayetler artış gösteriyor. KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, şehirlerdeki polen miktarının her yıl yüzde 3 oranında arttığını belirterek, bu durumun hava sahasındaki karbondioksit oranıyla bağlantılı olduğunu ifade etti. Olgun, “Karbondioksit oranı arttıkça hava ve iklim ısınmakta, çiçekler her yıl daha erken açmakta ve buna bağlı olarak polenler daha erken ve daha uzun süre havada kalmaktadır. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen polen alerjisi, özellikle 5 ile 40 yaş arasındaki bireyleri etkilemektedir. Alerjisi olan kişiler, temizliğe özen göstermeli ve ağır kokular ile tütün dumanından uzak durmalıdır” dedi.

BAHAR ALERJİSİNE KARŞI ÖNLEMLER

Gerekli tedbirlerin alınmaması veya yeterli tedavinin uygulanmaması durumunda hastalığın astıma dönüşebileceğini vurgulayan Op. Dr. Olgun, birçok kişinin alerjik belirtileri soğuk algınlığı ile karıştırdığını ifade etti. Alerji tedavisinde kullanılan yöntemlerin sınırlı olduğunu belirten Olgun, “Anti-alerjik burun spreyleri, göz damlaları ve ilaçlar kullanılabilir. Belli gruplara aşı tedavisi uygulanabilir ancak bu tedavi, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.

Op. Dr. Olgun, bahar alerjisinden korunmak için alınması gereken bazı önlemleri şu şekilde sıraladı:

 

  • Mümkün olduğunca sokağa çıkmaktan kaçınılmalı, çıkılması gerektiğinde polen maskesi kullanılmalı.

  • Polen mevsiminde açık havada spor yapmaktan kaçınılmalı.

  • Ev sabah yerine öğle saatlerinden sonra havalandırılmalı.

  • Ev ve arabalarda pencereler kapalı tutulmalı.

  • Polenlerin en yoğun olduğu saatler olan 05.00 ile 10.00 arasında dışarı çıkılmamalı.

  • Ev ve araba klimalarının polen filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.

  • Ev içi hava temizleyiciler kullanılarak polenlerin etkisi azaltılabilir.

  • Dışarıdan gelindiğinde duş alınmalı, çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır.

  • Evcil hayvanlar uzun süre oturma ve yatak odasında bulundurulmamalıdır.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.