Dolar 37,9181
Euro 41,0437
Altın 3.813,42
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Yağmurlu
Denizli
17°C
Yağmurlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C

Bilecik’te genç çiftçi tarafın üretiliyor: 1,5 milyon adet yetiştirdi!

Bilecik’in İnhisar ilçesinde 10 çeşit marul yetiştiren Ali Haldan’ın mahsulleri, İstanbul’daki tesislerde işlenerek Akdeniz salatası yapılmak üzere yurdun çeşitli noktalarındaki zincir marketler ile restoranlara gönderiliyor.

Bilecik’te genç çiftçi tarafın üretiliyor: 1,5 milyon adet yetiştirdi!
19 Mart 2025 18:19

Eskişehir‘de doğup büyüyen, 2017’de lise öğrenimini tamamladıktan sonra ailesinin çiftçilikle uğraştığı memleketi Bilecik’in İnhisar ilçesine yerleşen 26 yaşındaki Haldan, 2021’de babası Bahri Haldan’dan işleri devraldı.

Haldan, Antalya’dan temin ettiği “kırmızı lolorosso”, “yeşil lolorosso”, “yeşil endivyen”, “kırmızı endivyen”, “kırmızı palamut”, “yeşil palamut”, “yedikule”, “polorosso”, “yeşil gül” ve “kırmızı gül” cinsi 10 çeşit marul fidesini, 15 personelinin yardımıyla ilçedeki 70 dönüm araziye kurulu seraya dikti.

Aynı yıl Haldan, bir firmayla anlaşarak mahsullerini İstanbul’a göndermeye başladı.

Haldan’ın yıllık ürettiği 1,5 milyon adet marul, İstanbul’daki tesiste yıkama, doğrama ve paketleme aşamalarının ardından Akdeniz salatası olarak tüketilmek üzere yurdun farklı noktalarındaki zincir marketlere ve restoranlara gönderiliyor.

Bu sene marullarının fidelerini tohumdan üretmeye başlayan Haldan, ilerleyen yıllarda daha farklı cins marulları topraksız tarımla yetiştirmeyi planlıyor.

“SABAHTAN AKŞAMA KADAR SERADAYIZ”

Ali Haldan, AA muhabirine, işe 4 yıl önce “kıvırcık” marul üreterek başladığını söyledi.

Daha sonra farklı türlere yöneldiğini anlatan Haldan, “Bunlardan memnun kaldık. 4 senedir de devam ediyoruz. Bunlar Akdeniz salatasında kullanılıyor. Bizim türlerimiz daha aromalı. Sadece bir çeşidinden yediğiniz zaman pek lezzet alamazsınız ama hepsini karıştırdığınızda güzel bir aroma ortaya çıkıyor. Kokulu ve baharatlı gibi oluyor. Bu nedenle çok tercih ediliyor.” ifadesini kullandı.

Haldan, üretim süreci hakkında bilgi vererek, “Mayıs ve hazirana kadar aralıklarla dikip hasat ediyoruz. Marulu dikmekle iş bitmiyor, sabahtan akşama kadar seradayız. Toprağı çapalıyoruz, otları temizliyoruz, gerekli yerleri traktörle sürüyoruz.” dedi.

Ailesinden büyük destek gördüğünü ifade eden Haldan, “Çevremdekilerden de olumlu dönüşler alıyorum. Bu işe girmek isteyenlerin yeniliklere açık olmaları, denemeleri lazım. Denemeden göremezler. ‘Bunu yapamam’ derlerse zaten yapamazlar. ‘Yapabilirim’ desinler.” diye konuştu.

ETİKETLER:
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.