Bilinçsiz egzersizler omurga sağlığınızı tehlikeye atıyor
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, egzersiz yaparken sosyal medyadaki popüler videolardan ilham almanın birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini belirtti. Kişisel sağlık durumu gözetilmeden yapılan bu …
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, egzersiz yaparken sosyal medyadaki popüler videolardan ilham almanın birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini belirtti. Kişisel sağlık durumu gözetilmeden yapılan bu hareketlerin sinir sıkışmalarına, kas yırtılmalarına ve hatta cerrahi müdahale gerektirecek rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu
“BİREYLERİN OMURGA SAĞLIK DURUMLARINI DEĞERLENDİRMELERİ ŞARTTIR”
“GERME VE ESNETME EGZERSİZLERİNE ÖNEM VERİLMELİ”
“BİLİNÇSİZ AĞIRLIK ANTRENMANLARI FITIK RİSKİNİ ARTIRIYOR”
Omurgaya binen yükün kaldırılan ağırlıkla doğru orantılı olarak arttığını bu nedenle omurga sağlığını korumak için ağırlık antrenmanlarının kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özkoçak, “Omurgamız doğal duruş pozisyonundayken bile başın ağırlığı nedeniyle yaklaşık 6 kilogramlık bir yük taşır. Boynunuzu 15 derece eğdiğinizde bu yük 12 kilograma, 30 derece eğdiğinizde 18 kilograma çıkarken, 60 derece eğildiğinde çok daha büyük bir artış gösterir. Şimdi bir de bu duruma ağır antrenmanları eklediğinizde, omurga üzerindeki basıncın ne kadar arttığını hayal edebilirsiniz, Ağırlık kaldırırken önemli olan, vücudu aşamalı olarak alıştırmak ve birden yüklenmemektir. ‘Ne kadar fazla ağırlık kaldırırsam o kadar kas yaparım’ anlayışı yanlıştır. Kas gelişimi, aşamalı olarak yük artırılarak sağlanır ve bu süreçte omurgaya binen yük iyi hesaplanmalıdır” dedi.
“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN EGZERSİZİ BİLİNÇLİ YAPIN
Sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersizin şart olduğunu belirten Dr. Özkoçak şunları söyledi:
“Her bireyin haftada 2-3 kez orta tempolu egzersiz yapmasını öneriyoruz. 30-45 dakikalık yürüyüşler, esneme hareketleri ve omurgayı destekleyen kuvvetlendirme egzersizleri, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Ancak hangi egzersizin kişiye uygun olduğunu bilmek ve bilinçli hareket etmek çok önemlidir. Özellikle ağır antrenman yapmayı planlayan bireylerin mutlaka bir fizik tedavi, ortopedi veya spor hekimi tarafından değerlendirilerek bir planlama yapmaları gerekir. Herkes kendine uygun egzersiz programını belirlemeli ve bilinçsiz hareketlerden kaçınmalıdır. Omurga sağlığımız, tüm vücut fonksiyonlarımız için kritik bir öneme sahiptir ve yanlış uygulamalarla geri dönüşü zor hasarlar oluşmaması için dikkatli olunmalıdır.”