BM Analisti korkunç gerçekleri tek tek açıkladı: Kadınlar en çok evde öldürülüyor
BM Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2023 yılı Kadın Cinayetleri raporuna göre kadın ve erkek cinayet mağdurlarının yakın partner veya aile üyeleri tarafından öldürülmesi erkeklerde yüzde 11,8 iken kadınlarda ise bu oran yüzde 60,2 olduğunu belirterek “Bu nedenle maalesef ev, hane, kadınlar ve kız çocukları için en tehlikeli yer olarak kaydediliyor. Dünyada kadın cinayetlerinde fail dağılımı oranında kadınların yüzde 45’i yakın partnerleri tarafından, yüzde 55’i ise diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü” dedi.
TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nden Program Yöneticisi Duygu Erseçen, Program Analisti Betül Bodur, BM Kalkınma Programı Türkiye Ofisi Türkiye Temsilci Yardımcısı Mustafa Ali Yurdupak ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Aslı Çoban ve BM Nüfus Fonu Program Koordinatörü Yasemin Akis Kalaylıoğlu, Program Müdürü Emine Kuzutürk Savaş, Program Koordinatörü Aysel Yüksel, Kurumsal Ortaklıklar Yöneticisi Nazife Ece Karaduman sunum yaptı.
Ayrıca Cevizoğlu, 21 Mart itibariyle Komisyonun resmen çalışmalarını tamamlayacağını açıkladı.
ERKEKLERDE YÜZDE 11.8, KADINLARDA YÜZDE 60.2
BM Kadın Birimi Program Analisti Betül Bodur, küresel istatistiklere değinerek sunumda birtakım verilere ilişkin şunları kaydetti:
“Örneğin devletlerin yüzde 18’inde vatandaşlık ve cinsiyetle alakalı ayrımcılık söz konusu ya da yüzde 54’ünde nitelik cinsel saldırı suçu açıkça verilen rızanın olmaması unsuru üzerinden tanımlanmıyor. Ama olumlu bir yandan da ülkelerin yüzde 72’si en geç evlilik yaşını istisna olmaksızın 18 olarak belirlemiş durumda. Eğer bu hızla gidersek kadın erkek eşitliğini test etmemiz için 134 yıla ihtiyacımız olduğu görülüyor. O yüzden devletlerin biraz hızlanması gerekiyor. 2023 yılında maalesef her 10 dakikada bir kadının günde ortalama 140 kadının yakın partneri veya aile üyesi tarafından öldürüldüğü kaydediliyor. 2023 yılında 51 bin 100 kadın yakın partnerleri veya aile üyeleri tarafından öldürüldü. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2023 yılı Kadın Cinayetleri raporuna göre Afrika’da 21 bin 700 kadın, Asya’da 18 bin 500 kadın, Amerika’da sekiz bin 300 kadın Avrupa’da iki bin 300 kadın ve Okyanusya’da 300 kadının öldürüldüğü kaydedildi. Aynı raporun kadın ve erkek cinayet mağdurlarının yakın partner veya aile üyeleri tarafından öldürülmesi erkeklerde yüzde 11,8 iken kadınlarda ise bu oran yüzde 60,2. Bu nedenle ev, hane, kadınlar ve kız çocukları için en tehlikeli yer olarak kaydediliyor maalesef. Dünyada kadın cinayetlerinde fail dağılımı oranında kadınların yüzde 45’i yakın partnerleri tarafından, yüzde 55’i ise diğer aile üyeleri tarafından öldürüldü.”
TU¨RKİYE’DE HER DO¨RT KADINDAN BİRİ 18 YAS¸INDAN O¨NCE EVLENDİRİLİYOR
BM Nüfus Fonu’nun Komisyon sunumunda paylaşılan verilerde ise 2021 yılı Türkiye Aile Araştırması raporunda Tu¨rkiye’de her do¨rt kadından biri 18 yas¸ının o¨nce evlendirildiği belirtilerek oranın yüzde 24,2 olduğu kaydedildi. 20-24 yas¸ grubundaki 18 yas¸ından o¨nce evlendirilmis¸ kadınların oranı yüzde 15 olarak belirtilen raporda, 18 yas¸ından o¨nce evlendirilen her üç kız c¸ocugˆundan birinin yine c¸ocuk yas¸ta anne olduğu ifade edildi. Türkiye 2018 Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre ise Tu¨rkiye’de yas¸ayan 20-24 yas¸ grubundaki Suriyeli kadınların yüzde 44’8’i 18 yas¸ından o¨nce, yüzde 9,2’si 15 yas¸ından o¨nce evlendirildiği belirtildi. 2024 yılı Tu¨rkiye Roman Nu¨fus Aras¸tırmasına go¨re, 20-24 yas¸ grubunda, Roman kadınların yaklas¸ık yüzde 9’u 15 yas¸ından o¨nce, yüzde 48’i ise 18 yas¸ından o¨nce evlendirildiği kaydedildi.
GELEN ARAMALARA GO¨RE S¸İDDETE MARUZ BIRAKILANLARIN YÜZDE 80’İ KADIN
UNFPA – TKDF Ev I·c¸i S¸iddet Acil Yardım Hattı 2007-2021 Yılları Arası Verilerinin I·statistiksel Analizi’ne göre ise gelen aramalara go¨re s¸iddete maruz bırakılanların yüzde 80’i kadın. TKDF Acil yardım hattını arayanların bildirimlerine go¨re, s¸iddete en c¸ok maruz bırakılan kis¸ilerin yüzde 42’sinin yas¸ aralıgˆı 31-55 iken şiddete maruz bırakılanların yüzde 73’u¨ evli. Evliler bekarlara go¨re yüzde 46 oranla, dul veya bos¸anmıs¸lara go¨re ise yüzde 95 daha fazla fiziksel s¸iddete maruz bırakıldığı kaydedildi. Verilere göre, Suriyelilerin Tu¨rkiye’ye go¨c¸ etmesine paralel olarak, mu¨ltecilerden (uluslararası koruma ve/ya gec¸ici koruma altındakilerin) gelen c¸agˆrıların yüzde 87’si 2012 yılından sonra gerc¸ekleşti. Pandemi sonrasında s¸iddete maruz bırakılan mu¨ltecilerin oranında yüzde 8’lik bir artıs¸ go¨zlemlendiği belirtildi.