Dolar 34,5091
Euro 36,4713
Altın 2.954,16
BİST 9.112,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 22°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 10°C
Paz 10°C
Pts 11°C

Denizli Tekstil sektöründe konkordato talepleri devam ediyor!

“Tekstil ve hazır giyim sektöründeki istihdam kaybı 9 ayda 200 bin kişiye ulaştı, bu yılın sonunda rakam 300 bin kişiyi geçecek”

Denizli Tekstil sektöründe konkordato talepleri devam ediyor!
24 Ocak 2024 11:57
Derinleşen ekonomik kriz ve enflasyondan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen tekstil ve hazır giyim zor günler yaşıyor. Hızla kan kaybeden sektörde konkordato başvurularının arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri bir an önce önlem alınması çağrısı yaptı. 

Aycan Karadağ’ın haberine göre, tekstil ve hazır giyim sektörünün köklü firmalarından art arda konkordato başvuruları yapılması dikkat çekti. Denizli’de 1986 yılında kurulan ve 34 yıldır faaliyet gösteren Üçyıldız Tekstil, geçtiğimiz yıl eylül ayında iflas etti. Fabrikanın kapanmasıyla 300 çalışan işinden oldu.

Yine sektörde uzun süredir faaliyet gösteren Emek Kumaş, Kale İplik, Fırat Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Fiberteks Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. gibi önemli firmalar ise konkordato talebinde bulundu. Son olarak Denizli’de 1955 yılında kurulan ve 16 ülkeye ihracat yapan Dokur Tekstil konkordato talebiyle mahkemeye başvurdu. Denizli 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete komiser heyeti atayarak konkordato süreci için 3 ay süre verdi.

CHP geçtiğimiz aralık ayında sektörün sorunlarının araştırılması amacıyla önerge verdi. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Önergeyi veren CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, iktidarın yanlış politikaları nedeniyle 2021 yılı ağustos ayından beni sektörde daralma yaşandığını belirtti.

Arpacı, şu ifadeleri kullandı:

“Tekstil sektörümüz rakiplerine göre en pahalı ülke konumunda. Maliyetlerimiz çok arttı. Biz şu anda rakiplerimizden yüzde 40 pahalıyız. Bu da rakiplere işi kaptırdığımız anlamına geliyor. Benim yaptığım üretim dolar bazında yüzde 50’i arttı. Dolar bazında yüzde 50’i pahalı nasıl satabilirim. Enflasyon ile mücadelenin her alanda yapması lazım. Bu yapılmazsa tekstil sektöründe küçülme her gün büyüyerek devam edecek. Yanlış politikalar sonucu oluşan daralmanın yol açtığı tekstil ve hazır giyim sektöründeki istihdam kaybı 9 ayda 200 bin kişiye ulaştı, bu yılın sonunda rakam 300 bin kişiyi geçecek. Bu rakam sektördeki 1,5 milyon kişinin ekmeğinden, aşından olması demek.”

“Küçük işletmeler yok oluyor”

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen de sektördeki daralma nedeniyle son bir kaç ayda binlerce işçinin işten çıkarıldığına dikkat çekti. Türkmen, “Faizlerin artmasından kaynaklı fabrikalar zora düştü. Bu süreçte büyükler ayakta kalıyor, küçükler yok oluyor. Tekstil patronları bu daralmayı ise işçiye kesiyor. Bu süreci böyle atlamaya çalışıyorlar. En ufak krizde ilk akla gelen yine emekçiler oluyor. Burada hükümetin politikaları önemli. Yüzbinlerce işçinin hakları, güvenceleri ve geleceği patronların insafına bırakılmış durumda” diye konuştu.

İstihdam kaybı 170 bine ulaştı 

Sektörde yaşanan kriz kapasite kullanım oranları, üretim ve istihdam rakamlarına da yansıdı. TÜİK verilerine göre, üretim hazır giyim sektörü yüzde 16,7 daralırken bu oran tekstilde yüzde 5,9 olarak gerçekleşti. Yine kapasite kullanım oranı tekstilde yüzde 71,5; giyimde ise yüzde 76,9’a düştü. 2022 yılında 12,9 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü ise 2023 yılında 12,6 milyar dolarlık ihracat rakamına geriledi. Her iki sektörde geçen yıl sonundan geçen yılın ekim ayına kadar geçen sürede 170 bin kişi birden azalarak 1 milyon 51 bine düştü.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.