Dostluğun 100. yılında Türk-Macar ilişkileri sempozyumu
Türk-Macar diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü nedeniyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde uluslararası bir sempozyum düzenlendi. MSKÜ’lü araştırmacı Prof. Dr. Melek Çolak’ın başkanlığında, Türk-Macar İlişkileri Araştırma Merkezi …
Türk-Macar diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü nedeniyle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde uluslararası bir sempozyum düzenlendi. MSKÜ’lü araştırmacı Prof. Dr. Melek Çolak’ın başkanlığında, Türk-Macar İlişkileri Araştırma Merkezi (TÜMACAM) tarafından düzenlenen sempozyumda, farklı disiplinlerde alanının uzmanı Türk ve Macar uzmanlar yer aldı.
Sempozyumun onur kurulunda MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Mtis, MSKÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Macaristan Ankara Emekli Büyükelçisi Prof. Dr. Istvn Vsry ve Prof. Dr. Jnos Hvri yer alıyor.
Sempozyumun açılış konuşmaları ise TÜMACAM Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melek Çolak, Macar Kültür Merkezinden Dr. Gergo Mté Kovcs, Türkiye’nin Budapeşte Eski Büyükelçisi Şakir Fakılı, MSKÜ Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mtis, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ve Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Turhan Kaçar, Macarlar ile Türklerin uzun ortak değerler oluşturan tarihi bir geçmişi olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu dönem sadece MS. 5. yüzyıldaki Atilla ve Avrupa Hunları dönemiyle sınırlı değil elbette, sonraki dönemleri örneğin Osmanlıları da kapsıyor. Hem Osmanlı tarihinde hem de modern Türkiye tarihinde Macarların ülkemize kattıkları önemli değerler var. Bu nedenle böylesi sempozyumların bu iki toplum arasındaki yakınlığı pekiştirmesini temenni ediyorum. Bu sempozyumda çok farklı perspektiflerden Türklerin ve Macarların ortak dünyasını konuşacağız. Aynı zamanda umuyorum ki bu sempozyumun en önemli başarısı sadece bildirilerin sunulması değil kitaplaştırılarak kamuoyuna sunulması olacaktır. Sempozyumun başarılı geçmesini dileyerek hepinizi saygıyla selamlıyorum”
Açılış konuşmalarının ardından Macar sanatçı Majda Mria Guessous ve eşi Gerzson Dvid Boros tarafından Macarca ve Türkçe Halk Müziği gösterisi gerçekleştirildi ve Öğretim Görevlisi Aydın Çelebi ve Dr. Öğretim Üyesi Züleyha Seki’nin hazırladığı Zeybek gösterisi sergilendi.
23-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Türk-Macar İlişkilerinin Dünü Bugünü ve Geleceği Uluslararası Sempozyumunun konu başlıkları geçmişten günümüze Türk-Macar ilişkilerinin siyasi, sosyo-kültürel, ekonomik panoramasından oluşuyor. Macarların “yurt tutuşu” öncesi ve sonrası ilişkileri, Türk-Macar akrabalığı üzerine tezler kapsamında ele alınacak. Aynı zamanda Osmanlı hâkimiyeti dönemi, Macarların bakış açısıyla ele alınıp karşılaştırılacak ve Habsburglar dönemindeki Macar özgürlük savaşları ile sonuçları, Türk ve Macar tarihi açısından değerlendirilecek. Özellikle Macar mültecilerin Osmanlı modernleşmesine yaptıkları kültürel katkılar üzerinde önemle durulacak. Atatürk dönemi ve sonrasındaki ilişkiler, Macar Türkoloji’sinin disiplinlerarası iş birliği ile ortaya koyduğu ve Türk kültürünü, tarihini ilgilendiren son veriler, Hungaroloji’nin ortaya koyduğu verilerle beraber karşılaştırılarak değerlendirilecek.