Dolar 35,9608
Euro 37,1694
Altın 3.259,48
BİST 9.843,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 9°C
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 9°C

Ekim dönemi erken başladı: 4 bin ailenin geçim kaynağı…

Kastamonu’da Taşköprü sarımsağının ekimine bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken başlandı.

Ekim dönemi erken başladı: 4 bin ailenin geçim kaynağı…
4 Şubat 2025 13:08

Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli Taşköprü sarımsağı, ilçede 25 bin dönüm araziye dikiliyor ve yaklaşık 4 bin aile geçimini sarımsak üretimi yaparak karşılıyor. Önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü ilçesinde her yıl şubat ayının sonunda yapılan sarımsak ekimi, bu yıl yaklaşık 20 gün önce başladı. Boyundurcak köyünde çiftçilik yapan Musa Özkan, AA muhabirine, çocukluğundan beri sarımsak ekimi yaptığını söyledi.

Ekimi geleneksel yöntemlerle yaptıklarını anlatan Özkan, “İlk başta tohumlarımızı ayırırız. Sarımsağın sapları kesilir, dişlenir. Kimi, makine ile kimi, el dikimi ile toprakla buluşturuyor. Mart ayına kadar bu işlemi bitirmek istiyoruz. Tüm çiftçilerimiz başlandı. Bizim normalde 20 gün sonra başlamamız gerekirdi. Kış şartlarının hafif geçmesi ve ramazan ayı nedeniyle ekime erken başladık. Tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl olmasını diliyorum. Allah herkesin emeğini boşa çıkarmasın.” dedi.

Taşköprü sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran birçok farklı özelliği olduğunu ifade eden Özkan, “Taşköprü sarımsağı toprakta az duruyor, raf ömrü uzun oluyor. Diğer sarımsaklar eylül ayında toprakla buluşuyor, nisan ayında hasat ediliyor. Raf ömrü 3-4 ay oluyor. Taşköprü sarımsağı ise mart ayında toprakla buluşup temmuz ayında çıkıyor. Raf ömrü yaklaşık 10 ay. Diğer sarımsaklar buzhanede muhafaza ediliyor. Bizim sarımsağımız doğal yollardan saklanabiliyor.” diye konuştu. Adil Aydın ise makine ile dikim yaptıklarını kaydetti. Bu yıl sarımsağın toprakla erken buluştuğuna dikkati çeken Aydın, “Bu sene hava şartlarından dolayı erken dikim yapıyoruz. Dikimlerde bir sorun yok. İyi verim alabilmemiz için gereken gayretlerimizi gösteriyoruz.” dedi.

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.