Dolar 35,9730
Euro 37,0423
Altın 3.264,68
BİST 9.774,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 9°C
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 9°C

Facebook, 21 yılı geride bıraktı Denizlim Haber

Mark Zuckerberg ve 3 arkadaşının 4 Şubat 2004’te kurduğu Facebook, yaklaşık 3,4 milyar aktif kullanıcıya sahip Meta’nın çatısı altında dünyanın en çok kullanılan sosyal platformlarından biri olmaya devam ediyor.

Facebook, 21 yılı geride bıraktı Denizlim Haber
3 Şubat 2025 21:18

21 yılı tamamlayan Facebook, sosyal medyanın çehresini değiştiren şirketlerden biri olarak öne çıktı. Mark Zuckerberg ve 3 arkadaşının 4 Şubat 2004’te başta Harvard Üniversitesi’ndeki öğrencilere yönelik kurduğu Facebook, 2006 yılında 13 yaşından büyük herkese açılarak global bir sosyal ağa dönüştü.

MySpace’i geçerek 2007 yılında dünyanın en popüler sosyal medya platformu haline gelen Facebook, 2012 yılında 1 milyar aktif kullanıcıya ulaştı ve borsaya açıldı.

Aynı yıl 1 milyar dolara Instagram’ı da bünyesine katan Facebook, 2014 yılında anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 19 milyar dolara, sanal ve artırılmış gerçeklik donanım ve yazılımlarını üreten Oculus’u 2 milyar dolara satın aldı.

Bu hamleler Facebook’un teknoloji sektöründeki konumunu güçlendirmeye yardımcı olurken, şirket önemli soruşturmalarla da karşı karşıya kaldı.

Veri ve rekabet ihlalleri tartışmalara yol açtı

Facebook, 2016’da ABD seçimlerine müdahale iddiaları ve sahte haberin yayılmasına yönelik tartışmalarla gündemi meşgul etti.

Sosyal medya platformunun veri gizliliği politikaları, 2018’deki “Cambridge Analytica” skandalıyla eleştiri oklarının hedefi oldu.

Merkezi Londra’da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri, ABD’de Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimleri ile İngiltere’de Haziran 2016’da gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) referandumunu etkilemek için kullandığına dair suçlamalar, küresel ölçekte bir krize yol açtı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu da (FTC) 2019’da Facebook’u, veri ihlali nedeniyle 5 milyar dolarlık rekor para cezasına çarptırdı.

Rekabet ihlallerine yönelik tartışmaların da odağında olan Facebook hakkında, ABD ve AB’de “tekelcilik” soruşturmaları açıldı.

“Meta”ya dönüşüm ve işten çıkarmalar

Yaşanan skandallarla gündemden düşmeyen Facebook, 2021’de adını “Meta” olarak değiştirerek metaverse alanına yönelik büyük bir dönüşüm başlattı.

Meta Üst Yöneticisi (CEO) Zuckerberg, şirketi gelecek 5 yıl içinde bir sosyal medya firması olmaktan çıkararak bir metaverse şirketine dönüştürmeyi hedeflediğini açıkladı. Böylece şirket, metaverse ile aynı fiziksel alanda olmayan insanların oluşturabileceği ve keşfedebileceği bir dizi sanal alan sunma planına yönelik çalışmalarını hızlandırdı.

Kovid-19 salgını sonrasında yükselen enflasyon ve resesyon beklentileri teknoloji sektöründe endişelere neden olurken, Meta da ABD’deki diğer birçok teknoloji şirketi gibi maliyetlerinde düşüşe gitmek zorunda kaldı.

Bu kapsamda 2022’de 11 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını duyuran şirket, tarihinde ilk kez toplu işten çıkarmaya gitti.

Meta, “verimlilik yılı” olarak ilan ettiği 2023’te de daha iyi bir teknoloji şirketi haline gelmek ve zorlu ortamda finansal performansı iyileştirmek amacıyla çalışan sayısını 10 bin kişi azaltılacağını henüz işe alım yapılmayan yaklaşık 5 bin açık pozisyonun kapatılacağını belirtti.

Geçen yıl yatırımcısına yüzde 65 kazandırdı

Meta’nın geliri, 2024’te 164,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Şirketin geçen yıl gelirinde yaşanan yaklaşık yüzde 22’lik artış dikkati çekerken, 2023’teki geliri 134,9 milyar dolar olmuştu.

Facebook’un ana şirketi Meta’nın günlük aktif kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5’lik artarak 3,4 milyara yaklaştı.

Yapay zeka alanında kaydettiği ilerlemelerin meyvelerini toplayan Meta’nın hisseleri 2024’te yüzde 65 artarken, şirket muhteşem yedili arasında yatırımcısına en çok kazandıran ikinci şirket oldu.

Şirketin hisseleri 2023’te de yüzde 200’e yakın değer kazanmıştı. Meta’nın hisse fiyatı, 30 Ocak’ta tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Kaynak: Cumhuriyet

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.