Dolar 36,6383
Euro 39,8878
Altın 3.522,82
BİST 10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 30°C
Çok Bulutlu
Denizli
30°C
Çok Bulutlu
Paz 25°C
Pts 20°C
Sal 9°C
Çar 11°C

Gaziantep mutfağından sömelek köfte tarifi

Gaziantep mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Sömelek Köfte, bulgurun kıyma ile yoğrulmasıyla hazırlanan, dışı çıtır içi yumuşacık bir köfte çeşididir.

Gaziantep mutfağından sömelek köfte tarifi
9 Mart 2025 15:37

Sömelek köfte, hem pratik hem de lezzetli olmasıyla özellikle davet sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz Sömelek Köfte tarifi!

Malzemeler

Köfte için:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 250 gram dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı su (kontrollü ekleyin)

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı sıcak su

Servis için:

  • Yoğurt (isteğe bağlı)
  • Maydanoz ve limon dilimleri

Yapılışı:

Bulguru yoğurmaya hazırlayın: İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerine ılık su ekleyerek hafifçe şişmesini bekleyin (yaklaşık 5-10 dakika).

Malzemeleri ekleyin ve yoğurun: Şişen bulgura kıyma, yumurta, un, salça ve baharatları ekleyin. Karışımı iyice yoğurarak macun kıvamına gelene kadar yoğurmaya devam edin.

Şekil verin: Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve avuç içinde hafifçe bastırarak minik köfteler şekillendirin.

Köfteleri haşlayın: Kaynar suya biraz tuz ekleyin ve köfteleri içine atarak 5-7 dakika kadar pişirin. Köfteler suyun yüzeyine çıkınca piştiğini anlayabilirsiniz.

Sosu hazırlayın: Tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin, içine biber salçasını ve pul biberi ekleyerek birkaç dakika kavurun. Sarımsağı ekleyin ve üzerine sıcak su dökerek sosu kaynatın.

Köfteleri sosla buluşturun: Haşlanan köfteleri süzüp tereyağlı sosun içine ekleyin ve birkaç dakika sosu çekmesini sağlayın.

Servis edin: Sıcak sıcak servis tabağına alın, üzerine yoğurt gezdirebilir ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.