Dolar 36,5085
Euro 38,2084
Altın 3.447,36
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 5°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
5°C
Parçalı Bulutlu
Cts 4°C
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 10°C

Hayalet Ağ Projesi ile Sucul Ekosistem Temizleniyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında 146,1 milyon metrekare alan taranarak 1,6 milyon metrekare hayalet ağ ve 13 bin 750 diğer av aracının temizlendiğini açıkladı. Proje, sucul ekosistemlerin korunması ve hayalet avcılığın engellenmesi amacıyla sürdürülüyor.

Hayalet Ağ Projesi ile Sucul Ekosistem Temizleniyor
17 Şubat 2025 11:43

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Denizlerimizde ve iç sularımızda 2024’te 146,1 milyon metrekare alan taranarak 1,6 milyon metrekare, yani 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ ve 13 bin 750 adet diğer av aracı çıkartıldı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile 2014’te balıkçılık faaliyetleri esnasında kaybolan/terkedilen av araçlarının sucul ekosistemden temizlenmesi amacıyla Hayalet Ağ Projesi’nin (HAP) uygulamaya konulduğunu anımsattı. Başlandığı günden itibaren aralıksız sürdürülen proje ile denizlerde ve iç sularda bulunan av aracı atıklarının temizlendiğini dile getiren Yumaklı, bu sayede kaybolan ya da bilinçli olarak terk edilen; ancak su içerisinde işlevini sürdürerek, insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne yol açan av araçlarının neden olduğu hayalet avcılığın da engellendiğine dikkat çekti.

‘MARMARA’DA 4 YILDA 1,1 MİLYON METREKARE HAYALET AĞ ÇIKARILDI’

Bilimsel veriler ve bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, su kaynaklarının biyolojik ve ekolojik açıdan önemi, barındırdıkları türlerin endemiklik ve koruma statüleri açısından değerlendirilerek önceliklendirildiğini bildiren Yumaklı, “Bununla birlikte, barındırdıkları endemik ve nesli tehlike altındaki türler nedeniyle 2022’den itibaren Diyarbakır, Muş, Batman, Van ve Bitlis’te akarsularımıza da ağırlık verildi. Daha sonra tüm iç sularımızı kapsayacak şekilde genişletilen proje kapsamında yaşanan müsilaj sorunu nedeniyle 2021-2024 yılları arasında Marmara Denizi’nde toplam 154 futbol sahası büyüklüğünde, 1,1 milyon metrekare hayalet ağ çıkartıldı ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri giderildi” değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, 2024 yılında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin, “Denizlerimizde ve iç sularımızda 2024’te 146,1 milyon metrekare alan taranarak 1,6 milyon metrekare yani 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ ve 13 bin 750 adet diğer av aracı çıkartılmış olup; projenin başladığı 2014 yılından bu yana toplam 452,6 milyon metrekare alan taranarak 2,6 milyon metrekare ağ ve 65 bin adet diğer av aracı sucul ekosistemlerimizden temizlendi. Çıkarılan ağların bir kısmı geri dönüşüme kazandırıldı. Bilimsel verilere göre, çalışmalarımız sonucunda, 10 yıllık süreçte yaklaşık 8,5 milyon su canlısının kaybının engellendiği tahmin edilmekte” ifadelerini kullandı.

Hayalet Ağ Projesi kapsamında, çalışmaların bundan sonra da biyolojik ve ekolojik açıdan önceliklendirilen denizler ve iç sular başta olmak üzere aralıksız devam edeceğinin altını çizen Yumaklı, denizlerin ve iç suların, sucul ekosisteme zarar veren hayalet ağlardan temizlenmesi için gereken tedbiri almayı sürdüreceklerini ifade etti.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.