Her Yemeği Lezzetli ve Besleyici Yapacak Mutfağınızda Bulunması Gereken 11 Sağlıklı Malzeme
Mutfakta doğru malzemeleri kullanmak lezzetli yemekler yemek için şart. Bunların arasında bazı malzemeler var ki yemeği lezzetli hale getirirken sağlıklı olmasını da sağlıyor. Neler peki bu malzemeler birlikte bakalım mı? 1. Zeytinyağı …
Mutfakta doğru malzemeleri kullanmak lezzetli yemekler yemek için şart. Bunların arasında bazı malzemeler var ki yemeği lezzetli hale getirirken sağlıklı olmasını da sağlıyor. Neler peki bu malzemeler birlikte bakalım mı?
1. Zeytinyağı
Zeytinyağı, en sağlıklı yağlardan. Yemeklerden salatalara her şeyde kullanabileceğiniz zeytinyağı yemeklere hem lezzet hem de besleyicilik katıyor. Özellikle soğuk sıkım bir zeytinyağı tercih ederek kalp sağlığınızı destekleyebilir, bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Doğal ve besleyici bir yağ olan zeytinyağı sağlıklı olmak isteyen herkesin tercih etmesi gereken bir yağ!
2. Kinoa
Son zamanlarda adını çok duyduğumuz kinoa, protein ve lif bakımında zengin bir ürün. Mutfakta çok kullanmaya alışık olmasak da kinoanın birçok faydası var. En başta tam bir protein kaynağı, bu özelliğiyle vegan ve vejeteryan beslenenler için ideal bir ürün. Kan şekerini dengede tutmaya da yardımcı olan bir besin. Uzun süre tok tutan etkisi de onu mutfaktan eksik etmememiz için yeter de artar bir sebep!
3. Avokado
Avokado artık mutfaklarda baş tacımız. Özellikle kahvaltılarda sıklıkla tüketilen avokado başka birçok yerde de kullanılıyor. Sağlıklı yağlar ve vitaminler açısından zengin avokadoyu düzenli tüketerek kendinize iyilik yapabilirsiniz. İçinde E ve C vitamini olan avokado hem cildi besliyor hem bağışıklık sistemini destekliyor. Tuzlu ve tatlı tariflerde kullanılabilen avokado lezzetli olduğu kadar besleyici.
4. Badem
İçeriği çok zengin badem sağlıklı bir atıştırmalık çeşidi. Genelde ara öğünlerde kullanılan bademi salatalarda ve hatta yemeklerde kullanmak mümkün. Sağlıklı yağlar açısından zengin badem sütü süte alternatif olarak da kullanılabiliyor. Kan şekerini dengeleyen badem, uzun süre tok tutan bir besin. Mutfakta mutlaka bulunması gereken bademin kendisi küçük ama lezzeti büyük!
5. Chia Tohumu
Chia besleyici gıdalardan biri. Özellikle sindirim sistemi için destekleyici olan chia da uzun süre tok tutan bir besin. Sağlıklı ve lezzetli yapısıyla mutfaklarda yer alması gerekiyor. Kahvaltıda yoğurtla birlikte, salatalarda ya da tatlı olarak tüketilebilen chia, smoothielere koyularak da tüketilebiliyor.
6. Yoğurt
Probiyotik açıdan zengin olan yoğurt, hele bir de ev yapımı olursa tadından yenmez! Bağırsak sağlığını destekleyen yoğurt kalsiyum açısından da zengin. Kemik sağlığını korumaya yardımcı yoğurt, bağışıklık sistemini de destekliyor. Özellikle ev yapımıysa katkı maddesi de içermediği için hazır olanlara göre çok daha sağlıklı bir alternatif oluyor. Yoğurdun sadece yemek yanında tüketileceğini düşünmeyin, sabah kahvaltıda da tüketmek mümkün.
7. Mercimek
Bitkisel kaynaklı proteinlerin en zengini mercimek elbette. Et tüketmeyenler için ideal alternatiflerden olan mercimek, lifli içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak sağlığını destekleyen mercimek uzun süre tokluk veren besinlerden. Çorbalardan salatalara her şeye koyabileceğiniz mercimek hem lezzetli hem besleyici.
8. Balık
Balık en besleyici yiyeceklerden. Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar omega-3 yönünden zengin. Düzenli balık tüketerek kendinize daha iyi bakabilirsiniz. Balık tükettiğinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bunun yanında cilt sağlığınıza da olumlu etkileri olan bir besin. Balığı fırında ve ızgarada yaparak sağlıklı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
9. Tatlı Patates
Tatlı patates, bizim mutfağımızda pek yer almasa da son zamanlarda besleyiciliği yüksek bu besinle birçok tarif görüyoruz. Bizim bildiğimiz klasik patatese göre çok daha faydalı olan tatlı patates A vitamini yönünden zengin. Lezzetli ve faydalı tatlı patates yemekler yanına güzel bir eşlikçi olabilir. Haşlayarak, fırınlayarak ya da püre yaparak kullanılabilen tatlı patatesin hoşunuza gideceği kesin!
10. Ceviz
Cevizin ne kadar faydalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Beyin sağlığı için en faydalı kuru yemişlerden olan ceviz hafızayı güçlendiriyor. Omega-3 yönünden zengin ceviz kalp sağlığını da koruyan bir kuru yemiş. Ara öğün olarak tüketilen ceviz, salatalara da çok yakışıyor. Kan şekerini desteklediği için açlık krizlerinin önüne geçici etkisi de var. Bütün bunlar cevizi mutfakta mutlaka bulunması gerekenlerden biri yapıyor.
11. Zerdeçal
Zerdeçalın ne kadar faydalı olduğunu tüm uzmanlar anlatıyor. Anti-inflamatuar özelliği olan zerdeçal, bağışıklık sistemini de destekliyor. Mutfakta mutlaka bulunması gereken baharatlardan olan zerdeçal, sindirimi de destekliyor. Zerdeçal her şeye yakışan bir baharat. Yemeklere ve çorbalara karıştırarak zerdeçalı tüketebilirsiniz.