Dolar 38,4149
Euro 43,7601
Altın 4.095,06
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 22°C
Yağmurlu
Denizli
22°C
Yağmurlu
Pts 21°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 20°C

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, nasıl kutlanır? Hıdırellez ritüelleri

Mevsimlik bayramlardan birisi olan Hıdırellez’in tarihi yaklaşıyor. Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcı olduğu düşünülen Hızır ve denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak düşünülür. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, nasıl kutlanır? Hıdırellez ritüelleri

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, nasıl kutlanır? Hıdırellez ritüelleri
29 Mart 2025 17:07

Hıdırellez, baharın gelişini ve doğanın yeniden canlanışını temsil eden, köklü bir gelenektir. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, nasıl kutlanır? Hıdırellez ritüelleri

2025 HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Her yıl olduğu gibi 2025 yılında da kutlanacak olan hıdırellez için tarih belli oldu.

Buna göre; Hıdırellez 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede kutlanmaya başlayacak. Bu tarih, Hızır ve İlyas’ın kavuştukları gün olarak kabul edilir.

Hızır günü şeklinde de ifade edilen tarihte, efsanelere göre Hızır ve İlyas ölümsüzlüğe ulaşır.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ VE RİTÜELLERİ

Dilek Dileme: İnsanlar dileklerini küçük kağıtlara yazıp gül ağacına asar ya da küçük taşlarla sembolik şekiller çizerek dileklerini dile getirirler.

Ateş Üzerinden Atlama: Kötü enerjilerden arınmak ve hastalıklardan korunmak amacıyla Hıdırellez gecesi ateş yakılır ve üzerinden üç kez atlanır.

Gül Ağacı Ritüeli: Hıdırellez gecesi, bereket ve zenginlik dileğinde bulunan kişiler cüzdanlarını ya da altınlarını gül ağacının altına koyar.

Hıdırellez Sofrası: Hıdırellez günü bereketin daim olması için bol çeşitli yiyeceklerle donatılmış sofralar kurulur ve paylaşılır.

Suya Dilek Bırakma: Bazı yörelerde dilekler akarsulara bırakılarak Hızır’dan yardım istenir.

Hıdırellez gününe neşeyle ve umutla başlamak, pozitif düşünceler içinde olmak, temiz giysiler giymek ve doğaya çıkmak, bu özel günün ruhuna uygun davranışlar arasındadır.

Hıdırellez, sadece bir bayram değil; doğayla iç içe, umut dolu bir yeniden doğuş günüdür.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.