İhtilal şehitleri “Adalet ve Demokrasi Arayışı“ isimli panel ile anıldı
‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ kapsamında Cumhuriyet aydınları anıldı. Atatürk Fikir Derneği (ADD) İzmir Şubeleri, Muammer Aksoy’un katledilişinin 35. yıldönümü kapsamında bir anma merasimi ve panel düzenledi.
Yazar Uğur Mumcu’nun katledildiği 24 Ocak ile 31 Ocak’ta öldürülen Hukukçu ve Siyasetçi Prof. Dr. Muammer Aksoy’un vefat yıldönümlerini belirleyen 24 Ocak-31 Ocak günleri ortasında düzenlenen ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ kapsamında Cumhuriyet aydınları anıldı. Atatürk Fikir Derneği (ADD) İzmir Şubeleri, Aksoy’un katledilişinin 35. yıldönümü kapsamında Bayraklı Muammer Aksoy Parkı’nda bir anma merasimi yaptı.
“ATATÜRKÇÜ NİYET AKADEMİSİ OLMASI İÇİN KURDUK”
KANAT: KATİLLER SIR DEĞİL
Basın açıklamasını okuyan ADD Balçova Şube Başkanı Cengiz Kanat da “Geçen 35 yılda gerçek katiller ve sahipleri her ne kadar bulunmamış ise de azmettiricilerin laik cumhuriyeti, Kemalizm’i ve tam bağımsız nitekim demokratik mefkuresini boğmak isteyen emperyalizm, tetikçilerin de kadim işbirlikçileri dinci faşist çeteler olduğun herkesin bildiği bir sır olarak orada duruyor” diye konuştu. Anmanın akabinde ihtilal şehitlerinin isimleri tek tek okunarak “burada” diye bağırdı.
DEVRİM ŞEHİTLERİ ANILDI
“SUİKASTLER KEMALİZME KARŞI”
Panelde birinci sözü lan DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Kısmı Lideri Prof. Dr. Hakkı Uyar, tarihî süreci anlattı. Gazeteci ve aydınların Osmanlı Devleti’nin son periyotlarında başlayan çağdaşlaşmayla birlikte başladığını ve Cumhuriyet’in ilanı sonrası başlayan Kemalizm çağdaşlaşmasıyla cinayetlerin durduğunu aktardı. 1948 yılında Sabahattin Ali’nin öldürülmesiyle birlikte tekrar aydınlara yönelik faili meçhul cinayetlerin arttığını aktaran Uyar, 1980 sonrası gazeteci ve aydınlara yönelik suikastların artmasının ikinci cumhuriyet devrine geçiş için olduğunun altını çizdi. Uyar, ADD’nin de tam bu vakitler Kemalist modernizmi korumak için kurulduğunu aktardı.
ÖRS: AYDINLAR TAKİBATA UĞRAMIŞTIR
Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge temsilcisi Mehmet Şakir Örs de 1990’lı yıllarda karanlıkla aydınlanmanın, gericilikle çağdaşlığın uğraşı yapıldığını ve emperyalizme, faşizme, gericiliğe karşı toplumsal ve siyasal uğraş olduğunu aktardı. Bu periyotta Atatürkçü fikrinin ADD ismi altında örgütlenerek emperyalizmin hesaplarının bozduğunu ve gericiliğe, tarikatlara pürüz olduğunu aktaran Örs, “Başta Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu olmak üzere, birçok Cumhuriyet müellifinin ve mensubunun atağa uğraması, elbette rastlantısal değildir. Tekrar birçok devirde, Cumhuriyet gazetesi mensupları da içinde olmak üzere, çok sayıda gazeteci ve aydın takibata uğramıştır. Kanılarından ve yazdıklarından ötürü, sıkıyönetimlerde, ceza ve tutukevlerinde sıkıntı çekmiştir. Yakın siyasal devirler, basın ve düşün tarihimiz bunun örnekleri, hikayeleri ile doludur” diye konuştu.
“GÜNDEM YORGUNUYUZ”
“Adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında ortak reaksiyon verilmelidir” diye devam eden Mehmet Şakir Örs, “Siyasal ve toplumsal gündemin çok sık ve çabuk değiştiği bir ülkede yaşıyoruz. Bu hoş ülkenin yurttaşları olarak, hepimiz adeta bir ‘gündem vurgunu’ ve ‘gündem yorgunu’yuz. Bu olumsuz durum, bize dayatılanlara biat etme, yaşanan adaletsizlikleri ve haksızlıkları kabullenme sonucunu getirmemelidir. Şayet bu türlü olursa, karanlıktan yana olanlara yenik düşeriz. Tam bilakis; adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında ortak ses vermeli ve ortak reaksiyon göstermeliyiz. Günümüzde, başta eğitim alanında olmak üzere, toplumsal hayatın her alanında Cumhuriyet kıymetlerini ve laikliği savunmalıyız. İzmir’in özel olarak pilot kent seçildiği ÇEDES gibisi projelere ve gerici uygulamalara karşı çıkmalıyız. Eğitimin gericileştirilmesine müsaade vermemeliyiz” tabirlerini kullandı.
Prof. Dr. Mustafa Altıntaş da ADD’nin kurulma evrelerini ve Aksoy ile anılarını anlatırken sıhhat sıkıntıları nedeniyle panele katılamayan İzmir eski milletvekillerinden Kemal Anadol da telekonferans yoluyla Kemalizmin değerine değindi.
Denizlim Haber- denizlimhaber