İngiltere Merkez Bankası’nın kasasındaki altına Trump iskontosu
Trump’ın ithalata vergi getireceği korkusu, tarifeler gelmeden yurt dışındaki altınlarını ABD’ye getirmek isteyen kurumların İngiltere’de indirimli altın satışına gitmesine neden oldu.
Bank of England (İngiltere Merkez Bankası) kasasında bulunan altın, Trump’ın olası tarifeleri konusundaki korkuların külçe altın için bir mücadeleye yol açması ve bunun sonucunda haftalarca süren metal çekme kuyruklarının oluşmasıyla daha geniş piyasaya göre indirimli işlem görüyor.
Durumdan doğrudan haberdar olan kişilere göre, Londra’da altın bulunduran kurumların altınlarını takas kurumu olarak çalışan BOE’den çekmek için sıra beklemek yerine altınları satıp paralarını ABD’ye geri çekmeye yönelik satışları Londra’daki spot fiyatın ons başına 5 dolardan gerçekleştirmelerine neden oldu.
Bu sapmanın boyutu son derece sıra dışı, BOE’deki altın genellikle Londra piyasasının geri kalanındaki fiyatlarla aynı hızda işlem görüyor ve külçe altınlar JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc ve diğerleri tarafından işletilen birkaç dakikalık sürüş mesafesindeki kasalarda el değiştiriyor. Tüccarlar, merkez bankası işlem faaliyetlerinden kaynaklanan önceki primlerin ve indirimlerin genellikle ons başına birkaç on sentten fazla olmadığını söyledi.
Kopukluk, dünya çapındaki tüccarların olası tarifelerin uygulanmasından önce altını ABD’ye getirmek ve prim fiyatlarını yakalamak için acele etmesiyle ortaya çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşını hızlandırırken özellikle kıymetli metalleri hedeflemedi, ancak tüccarlar altının da genel tarifelere dahil edilebileceklerinden endişe ediyor.
Tüccarlar zamanla yarışırken, İngiltere Merkez Bankası’ndaki personel yetişmekte zorlanıyor ve artan kuyruklar, kasadaki altını Londra’daki daha erişilebilir ticari kasalarda tutulan külçe altın kadar çekici hale getirmiyor.
BOE, yorum talebine yanıt vermedi.
BOE, büyük ölçüde diğer merkez bankaları adına, ancak aynı zamanda birkaç önemli altın tüccarı adına, cari fiyatlarla 450 milyar doların üzerinde değere sahip 400.000’den fazla külçe altın tutuyor. LBMA verilerine göre bu, Londra’da depolanan 8.000 tondan fazla altının yalnızca bir kısmı, ancak bunların çoğu borsa yatırım fonları, merkez bankaları ve satmak istemeyebilecek diğer yatırımcılara ait.
Bazı merkez bankaları, faiz oranları yükseldiğinde altınlarını ödünç vererek getiri elde etmeyi hedefliyor. Altınlarını ağırlıklı olarak BOE’de tuttukları için, kasalarındaki külçe genellikle piyasa sıkışıklığı anlarında önemli bir likidite kaynağı oluyor.