Dolar 38,1180
Euro 43,4113
Altın 4.009,82
BİST 9.393,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 26°C
Açık
Denizli
26°C
Açık
Çar 28°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 25°C

Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetiyle iftar sofralarınızı renklendirin: Eli böğründe tarifi

Kahramanmaraş mutfağının öne çıkanları ve bakanlığı işaretle tescillenen lezzetlerinden biri olan “eli böğründe” yemeği, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının baş tacı haline geliyor. Peki, iftar sofralarınızı renklendirecek bu leziz yemek nasıl yapılır? İşte, enfes eli böğründe tarifi…

Kahramanmaraş mutfağının en özel lezzetiyle iftar sofralarınızı renklendirin: Eli böğründe tarifi
30 Mart 2025 01:53

Geleneksel taş fırınlarda pişirilen “eli böğründe” yemeği, kuzu etiyle hazırlanarak özgün bir lezzet sunuyor. Adını, hazırlık aşamalarında kullanılan aşamaları dizme ve pişirme süreci esnafın elinin kaburgasının çevresinin değiştirilmesi şekil vermesinden yer alıyor. Bu özel yemeğin temel lezzetini ise, kaburga eti ve kuyruk yağı bir araya getirerek benzersiz bir tat profili oluşturuyor. Peki, iftar sofralarınızı renklendirecek bu leziz yemek nasıl yapılır? İşte, enfes eli böğründe tarifi…

ELİ BÖĞRÜNDE TARİFİ

Malzemeler:

500 gram kuzu eti (tercihen kaburga ya da kemikli et)

3 adet orta boy soğan (halka şeklinde doğranmış)

3-4 adet yeşil biber (doğranmış)

2 adet büyük domates (küp küp doğranmış)

4-5 diş sarımsak (ince doğranmış)

1 tatlı kaşığı biber salças

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı pul biber

1 çay bardağı zeytinyağı

1 su bardağı su

ELİ BÖĞRÜNDE YAPILIŞI

Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini geniş bir kaba alın.

Üzerine tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyerek eti iyice harmanlayın.

Etlerin, baharatların lezzetini tam anlamıyla içine çekmesi için yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin.

Soğanları halka halka doğrayın ve geniş bir fırın tepsisine dizin.

Ardından, üzerine doğranmış yeşil biberleri ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyin.

Sarımsakları da ince ince doğrayarak sebzelerin üzerine serpiştirin.

Dinlendirdiğiniz kuzu etlerini sebzelerin üzerine güzelce yerleştirin.

Eti yerleştirirken, eşit bir dağılım olmasına dikkat edin ki her bir lokmada sebze ve etin lezzeti bir araya gelsin.

Bir kasede biber salçasını zeytinyağı ve su ile karıştırarak bir sos hazırlayın.

Bu sosu, fırın tepsisindeki etlerin ve sebzelerin üzerine gezdirin.

Hazırladığınız tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırına yerleştirin.

Yemeği yaklaşık 2 saat boyunca pişirin.

İlk 1 saat boyunca tepsiyi folyo ile kapatarak pişirin ki etler iyice yumuşasın.

Son yarım saat ise folyoyu açarak yemeğin üzerinin kızarmasını sağlayın.

Fırından çıkan eli Böğründeyi sıcak sıcak servis edin.

Yanında pilav ya da lavaş ekmeği ile sunarak yemeğin lezzetini daha da artırabilirsiniz.

Afiyet olsun!

ETİKETLER: , , , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.