Dolar 36,0483
Euro 37,2860
Altın 3.362,82
BİST 9.855,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
7°C
Parçalı Bulutlu
Çar 10°C
Per 12°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Karadeniz şeytanı olarak bilinen fenerbalığı, ilk kez yakından görüntülendi

Kanarya Adaları yakınlarında, genellikle okyanus yüzeyinin 650 ile 6.500 feet altında yaşayan ve ‘Karadeniz şeytanı’ olarak bilinen bir derin deniz fenerbalığı görüntülendi. Bu nadir gözlem, İspanyol sivil toplum kuruluşu Condrik Tenerife ve deniz fotoğrafçısı David Jara Borguña tarafından gerçekleştirildi. Araştırma ekibi, bu tür balıkların çok az görüldüğünü ve balığın neden okyanusun derinliklerinden bu kadar uzakta olduğundan emin olmadıklarını belirtti.

Karadeniz şeytanı olarak bilinen fenerbalığı, ilk kez yakından görüntülendi
11 Şubat 2025 15:38

Afrika kıyılarındaki Kanarya Adaları yakınlarında, keskin dişleriyle dikkat çeken bir derin deniz fenerbalığı, bu ay başında su yüzeyine yakın görüntülendi.

Görüntü ve fotoğraflar, Kanarya Adaları’nda köpekbalıkları ve vatozları araştıran İspanyol sivil toplum kuruluşu Condrik Tenerife ve deniz fotoğrafçısı David Jara Borguña tarafından çekildi.

Kuruluşa göre balık, bilimsel adı Melanocetus johnsonii olan ve “Karadeniz şeytanı” olarak bilinen türe ait. Bu balıklar genellikle okyanus yüzeyinin 650 ile 6.500 feet (yaklaşık 200-2000 metre) altında yüzer.

Bu derinlik aralığı Batipelagik Bölge veya gece yarısı bölgesi olarak biliniyor. NOAA’ya göre, güneş ışığı bu derinliğe ulaşamadığı için sıcaklık sabit kalıyor – yaklaşık 4 derece civarında.

Su basıncı metrekare başına 5.850 pound’u (yaklaşık 2.650 kilogram) aşabiliyor.

Araştırma ekibi, bu tür balıkların çok az görüldüğünü ve balığın neden okyanusun derinliklerinden bu kadar uzakta olduğundan emin olmadıklarını belirtti.

Smithsonian Doğa Tarihi Müzesi’ne göre, sadece dişi derin deniz fenerbalıklarının yüzlerinin önünde karakteristik ışıklı çıkıntı bulunuyor.

Müzeye göre, biyolüminesan yem, okyanusun derinliklerindeki az sayıdaki ışık kaynağından biri olduğu için fenerbalıklarının avlarını yakalamasındaki ana yöntem.

Condrik Tenerife çevrimiçi paylaşımında, “Bugüne kadar kayıtlar çoğunlukla larvalardan, ölü yetişkinlerden veya derin deniz bilimsel keşifleri sırasında denizaltılar tarafından görülen örneklerden oluşuyordu” yazarak bu gözlemin ne kadar nadir olduğunu vurguladı.

Araştırma ekibi sosyal medya paylaşımında, bu buluşun “sonsuza kadar hatırlanacağını” belirtti.

ETİKETLER: ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.