Dolar 38,4518
Euro 43,7044
Altın 4.057,59
BİST 9.395,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 23°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

‘Kızıl Gezegen’in renk sırrı ortaya çıktı: Bildiklerimiz baştan aşağı yanlış olabilir

Bilim insanları, Mars hakkında en bariz kabul edilen gerçeklerden biri olan kırmızı rengi konusunda yanılmış olabilirler.

‘Kızıl Gezegen’in renk sırrı ortaya çıktı: Bildiklerimiz baştan aşağı yanlış olabilir
25 Şubat 2025 17:21

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yeni araştırması, Mars’ın neden “Kızıl Gezegen” olarak adlandırıldığına dair bilinenleri sorguluyor.

Araştırmacı Adomas Valantinas, “Mars hâlâ Kızıl Gezegen, ancak neden kırmızı olduğuna dair anlayışımız değişti” ifadelerini kullandı. Yeni bulgular, Mars’taki kırmızı rengin su içeren demir oksitlerden kaynaklanabileceğini ortaya koyuyor.

Geleneksel olarak, Mars’taki kırmızı tozun demir oksit (pas) olduğu düşünülüyordu. Tıpkı dünyadaki gibi, Mars yüzeyindeki demir minerallerinin oksijenle reaksiyona girerek paslandığı ve rüzgârlar sayesinde gezegenin her yanına yayıldığı kabul ediliyordu. Bu sürecin milyarlarca yıldır devam ettiği varsayılıyordu.

Ancak önceki gözlemler, Mars’taki demir oksit içinde su bulunmadığını gösteriyordu. Bu yüzden araştırmacılar, gezegenin erken ıslak döneminden sonra atmosferle reaksiyona girerek kuru yüzey koşulları altında oluştuğu sonucuna varmışlardı.

SU VARLIĞINDA OLUŞAN DEMİR OKSİTLER MARS’TA BULUNABİLİR

Son araştırmalar, Mars’ın kırmızı renginin su içeren demir oksitler olan ferrihidrit ile bağlantılı olabileceğini gösterdi. Ferrihidrit, soğuk suyun varlığında oluşan bir mineral olup, Mars’ın düşündüğümüzden daha erken paslanmış olabileceğini ortaya koyuyor.

Valantinas, laboratuvar deneylerinde bazalt ile karıştırılmış ferrihidritin, Mars yüzeyindeki minerallere en iyi uyum sağlayan bileşim olduğunu belirtti. Ancak ferrihidrit yalnızca su varlığında oluşabileceğinden, bu bulgu Mars’ın su geçmişini yeniden değerlendirmeye neden olabilir.

Valantinas, “Dahası, ferrihidrit Mars’taki günümüz koşulları altında da stabil kalmaktadır” diyerek, Mars’ın çok daha erken paslanmış olabileceğini ifade etti. Bu yeni bulgu, gezegenin su geçmişine dair bilim dünyasında yeni tartışmalar başlatabilir.

LABORATUVAR ORTAMINDA MARS TOZU ÜRETİLDİ

Araştırmacılar, Mars tozunun birebir kopyasını üretmek için gelişmiş bir öğütücü kullandı ve toz parçacıkları bir insan saçının yüzde biri kadar ince olacak şekilde öğütüldü.

Elde edilen örnekler, ESA’nın Trace Gas Orbiter, NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter ve Mars yüzeyindeki gezicilerin verileriyle karşılaştırılarak analiz edildi.

Yeni toplanan örneklerin ileride Mars’ın jeolojik geçmişine dair daha fazla bilgi sağlayacağı düşünülüyor. Ancak dünyaya getirilmesi için birkaç yıl beklenmesi gerekecek.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.