Dolar 38,4149
Euro 43,7601
Altın 4.095,06
BİST 9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 23°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Klorat nedir? Kloratın ziyanı ne? Coca-Cola’da yüksek doz klorat mı bulundu?

Coca-Cola, 6 Avrupa ülkesinde yüksek ölçüde klorat tespiti nedeniyle toplatılıyor. Pekala, Klorat nedir? Kloratın ziyanı ne? Coca-Cola’da yüksek doz klorat mı bulundu?

Klorat nedir? Kloratın ziyanı ne? Coca-Cola’da yüksek doz klorat mı bulundu?
30 Ocak 2025 15:13

Coca-Cola, kimi Avrupa ülkelerinde satışa sunulan ve yüksek ölçüde klorat tespit edilen içecekleri geri çağırdı. Pekala, Klorat nedir? Kloratın ziyanı ne? Coca-Cola’da yüksek doz klorat mı bulundu?

KLORAT NEDİR?

Kloratlar, klor (Cl) ve oksijen (O) içeren kimyasal bileşiklerdir ve ekseriyetle potasyum klorat (KClO³), sodyum klorat (NaClO³) ve kalsiyum klorat (Ca(ClO³)²) üzere formlarda bulunur. Bu bileşikler oksitleyici hususlar olup, çoklukla tarım, patlayıcı husus üretimi, kimya sanayi ve kağıt sanayisinde kullanılır.

Kloratlar, güçlü oksitleyici özelliklere sahip oldukları için yangın ve patlama riski taşıyan unsurlardır. Birebir vakitte, tarım bölümünde herbisit (ot öldürücü) olarak da kullanılırlar. Lakin, insan sıhhatine ve etrafa olan potansiyel ziyanları nedeniyle birçok ülkede kullanımı sıkı kontrol altına alınmıştır.

KLORAT ZİYANLARI NELER?

  • Zehirlenme Riski: Kloratlar, yüksek dozlarda methemoglobinemi ismi verilen bir duruma neden olabilir. Bu durum, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak nefes darlığı, baş dönmesi ve şuur kaybına yol açabilir.
  • Sindirim Sistemi Sorunları: Ağız yoluyla alındığında mide bulantısı, kusma, ishal ve mide kramplarına neden olabilir.
  • Kan Hücrelerine Ziyan Verebilir: Klorat maruziyeti, alyuvar hücrelerine ziyan vererek kansızlığa (anemi) yol açabilir.
  • Böbrek ve Karaciğer Hasarı: Uzun vadeli maruziyet, böbrek ve karaciğerin işlevlerini bozarak önemli sıhhat problemlerine neden olabilir.

COCA-COLA’DA KLORAT MI BULUNDU?

Belçika Federal Gıda Zinciri Güvenliği Ajansı (FASFC), Coca-Cola Europacific Partners Belçika’nın ürettiği çeşitli eserleri çok klorat düzeyleri nedeniyle toplatma kararı aldığını açıkladı.

Açıklamada, 328 GE-338 GE ortasındaki üretim kodlarına sahip Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuse Tea, Nalu, Minute Maid, Tropico ve Royal Bliss markalarına ilişkin kutu ve cam şişelerdeki içeceklerin yanı sıra bu eserlerin çeşitli tiplerinin de geri çağrıldığı belirtildi.

Denizlim Haber- denizlimhaber

ETİKETLER: , ,
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.