Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 7°C
Açık
Denizli
7°C
Açık
Pts 8°C
Sal 13°C
Çar 15°C
Per 14°C

Koltukaltı ve kasık en riskli bölgeler! Hayati tehlike doğuruyor

Kıl dönmesi; kasık, koltukaltı ve yüz bölgesi gibi traş edilen alanlarda kılın sürtünme sonucu tekrar kanala girmesi ve burada yabancı cisim reaksiyonu yaratması sonucu oluşan iltihabi reaksiyondur. Bu bölgelerde kızarıklık, hassasiyet ve şişliğe neden olurlar. Eğer bu kıllar steril olmayan koşullarda çıkarılmaya çalışılırsa abse gibi daha derin dokuları ilgilendiren enfeksiyonlara neden olabilirler.

Koltukaltı ve kasık en riskli bölgeler! Hayati tehlike doğuruyor
23 Şubat 2025 16:15

Peki kıl dönmesi neden olur?
Oluşmasını önlemek için neler yapabiliriz?
bir kıl nasıl oluyor da ciddi komplikasyonlara neden oluyor?
Tedavisi gecikirse ne olur?
Vücuttaki hangi kılların cımbızla alınması riskli?

Tüm sorularımızın yanıtını Dermatoloji uzmanı Dr. Figen Akın’dan dinledik.

Kasık, koltukaltı gibi bakteriyel floranın zengin olduğu bölgelerde kıl temizliğinin steril olmayan koşullarda yapılması, etrafında kızarıklık ve hassasiyet olan kılların koparılması ciddi enfeksiyon ve komplikasyonlara neden olabilir.

Bu enfeksiyonların en sık nedenleri bu bölgelerde bulunan bakteri ve mantarlardır. Özellikle burun, koltukaltı, kasıklar, göbek etrafında ve makatta kolonizasyonu fazla olan, atopik bünyeli kişilerde taşıyıcılığını çok sık görülen Stafilakokus Aureus bakterisi bu bölgelerde en sık enfeksiyon etkenidir.

Stap. Aureus, vücutta özellikle deride ve üst solunum yolunun mikrobiyatasında bulunur. Bu bölgelerde fırsatçı enfeksiyonlara neden olurlar. Popülasyonun %21-30 bu bakteriyi uzun süreli hastalanmadan taşırlar.

Yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir

Burun deliklerinde, koltukaltı, kasık gibi bölgelerde taşıyıcılık fazla olduğu için kıl çekme gibi küçük travmalardan sonra bu alanlarda kıl kökü iltihaplarına, abselere, yılancık gibi cilt enfeksiyonlarına toksinlerinin sistemik dolaşıma katılması ile sepsis, osteomyelit, endokardit gibi yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar yol açabilir.

Özellikle diabetik, ileri yaşta atopik, bağışıklığı iyi olmayanşarda ve sigara içenlerde bu tablolar daha sık görülmektedir.

Stap. Aureus bakteriyemi ve infektif endokarditin en sık nedenidir. Stap. Enfeksiyonları, enfekte yaralardan, deriden deriye temas ile tuvalet, spor salonları toplu yaşam alanlarında enfekte kişilerden bulaşabilmektedir.

Ufak bir enfeksiyon deyip geçmeyin

Ufak bir kıl enfeksiyonu denilip üzerinde durulmazsa kıl kökü enfeksiyonuna neden olan bakterilerin bazıları ( Stap. Aureus , Streptokok vb.) toksinleri ile deri bütünlüğünü bozup sistemik dolaşıma katılarak sepsis, endokardit, osteomyelit gibi yaşamı tehdit eden ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.

Hassas ve kızarık kılların çekilmemesi oldukça önemlidir. Bu kıllar öncelikle sistemik belirtiler (ateş, üşüme, titreme gibi) yoksa lokal antibakteriyel krem uygulamaları ile tedavi edilmelidir. Eğer sistemik belirtiler varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Kıl dönmesi sorunu yaşayan kişiler nelere dikkat etmeli?

  • Bu kişiler kesinlikle lazer uygulamasına başvurmalıdırlar. Lazer uygulamalarını mutlaka dermatolog kontrolünde yaptırmalıdırlar.
  • Kilolarına dikkat etmeli, sıkı, dar giysiler kullanmamalıdırlar. Mümkün olduğunca kıllı bölgelerde fazla sürtünme olmamasına özen göstermelidirler.
  • Kılları mutlaka suyla yumuşatarak traş etmelidirler. Kuru traşlama yapılması hem tahrişi hem de batığı arttırmaktadır.
  • Stap. Aureus taşıyıcılıkları varsa mutlaka burun deliklerine, koltukaltlarına, göbek deliğine, kasıklara ve makat bölgesine lokal olarak Mupirosin içeren kremler ile bir hafta eradikasyon tedavisi uygulamalıdırlar.
  • Eradikasyon tedavisi uygulanan bölgelerdeki kılların rastgele çekilmesi tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle cımbızla kılların çekilmesi travma etkisi yaratarak enfeksiyon oluşma riskini arttırabilmektedir.

 

 

 

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.