Dolar 35,9608
Euro 37,1694
Altın 3.259,48
BİST 9.843,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
11°C
Hafif Yağmurlu
Sal 9°C
Çar 8°C
Per 8°C
Cum 9°C

Kuver (servis ücretleri) nasıl geri alınır? Uzmanından açıklama

Restoran, kafe, lokanta ve pastane gibi bazı işletmeler ekstradan servis ücreti (Kuver) alıyor. Peki, Kuver (servis ücretleri) nasıl geri alınır? Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu kuver ücretinin e-devlet üzerinden geri alınabildiğini açıkladı.

Kuver (servis ücretleri) nasıl geri alınır? Uzmanından açıklama
4 Şubat 2025 13:16

Kuver yani servis ücretleri kafe ve restoranlarda sunulan hizmet ücreti olarak biliniyor.

Restoran, kafe, lokanta ve pastane gibi yerlerde günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız kuver ücretinin nasıl geri alınacağı merak ediliyor. 

KUVER (SERVİS ÜCRETLERİ) NASIL GERİ ALINIR?

Kuver ücretini E-Devlet üzerinden yapılan başvuru ile alabilirsiniz. 

E-Devlet sisteminden tüketici hakem heyetine girilerek bir başvuru kodu aldıktan sonra Tüketici Bilgi Sistemine girerek firma ismi, şikayet konusu ve restorandan alınan fiş sisteme yükleniyor. 

Bu süreçlerin ardından kuver ücreti alan işletme tüketiciyle iletişime geçerek ya ücreti ödeyecek ya da hukuki süreç başlatacak.

Kuver ücretinin hukuki bir altyapısı olmaması sebebiyle bu ücret tüketiciye ödenmek zorunda.

“KUVER HAKSIZ YERE ALINIYOR”

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketicilerin kuver ile karşılaşmaması için ilgili belediyelerin, ticaret bakanlığının kesin tavır kovması ve yaptırım uygulaması halinde bu sonlanacak. Tüketici üzerinde baskı kuramazsın. Takım elbise satışında pantolonu tek alacağım diyemezsin o ürün takım halinde satılıyordur. Kanun, benden pantolon alıyorsan gömlekte alacaksınızı yasaklıyor. Kuver ücretini genelde hesabın yüzde 10’u şeklinde alınıyor. Yiyeceklerin fiyatları düşünüldüğünde bu azımsanamayacak bir ücret haline geliyor. 3 bin lira gelecek olan hesap bir anda 300 lira fazla geliyor. Kuver haksız yere alınıyor. Bu ücret çok kolay bir şekilde geri alınabiliyor ancak tüketiciler bunlarla tek tek uğraşmak yerine kamu otoritesinin bunu denetleyip yaptırım uygulaması gerekiyor. Sipariş edilmeyen hizmet veya üründen tüketici sorumlu tutulamaz. Tüketici sipariş etmediği halde masaya gelen ürünü yiyebilir bundan dolayı ücret talep edilemez. İsterse yer isterse çöpe atar bu tüketiciye kalmış bir durum. Adana, Gaziantep ve diğer güney doğu illerinde bir sürü ikram veriliyor ancak bunlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Bu kuver ücreti büyük şehirlerde yaygın. Bir ürün satılırken tüketici yanında başka bir ürün almaya zorlanamaz” açıklamasında bulundu.

Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.