Lynch Sendromu kanser riskini yüzde 70 artırıyor
Kanserde genetik aktarıma yol açan Lynch Sendromu’na ilişkin önemli bir araştırma gün yüzüne çıktı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Murat Gültekin, bu sendromun rahim, bağırsak ve yumurtalık kanseri riskini yüzde 70 oranında artırdığını belirterek, “Çocuklarınızı korumak için genetik test yaptırın” dedi.
Lynch sendromu her 250 kişiden birinde görülmesine rağmen, birçok kişi bu hastalıktan habersiz. Hastalıkla ilgili kritik bir gerçeğe dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Prof. Dr. Murat Gültekin, Lynch sendromlu bireylerin çoğunun ilk olarak rahim kanseriyle karşılaştığını söyledi. Genetik bir bozukluk olan bu sendromun rahim, bağırsak ve yumurtalık kanseri riskini yüzde 70 artırdığını belirten Gültekin’e göre, bu sendromu taşıyan bireyler, hastalığı çocuklarına da aktarıyor. İşte tam da bu noktada Türkiye’deki kadın doğum uzmanlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü anlatan Gültekin, “Ailenizde genç yaşlarda yumurtalık, bağırsak ve rahim kanserleri varsa mutlaka genetik araştırmaya başvurun” diye konuştu.
Prof. Dr. Gültekin’e göre, rahim kanseri teşhisi alan her kadının ameliyat sonrası patoloji raporlarında “MMR” adı verilen proteinlerin eksikliğine bakılması gerekiyor. Eğer bu proteinlerde bir eksiklik tespit edilirse, hastalar mutlaka genetik test yaptırmalı. Bu test sayesinde yalnızca hasta değil, ailesi de büyük bir kanser riskinden korunabiliyor.
Kişilerde kilo kaybı ele gelen kitle açıklanamayan anormal kanamalar, karın şişliği, halsizlik, uzun süren kansızlık gibi belirtiler görülürse, bu sendromun düşünülmesi gerektiğini ifade eden Gültekin, “Lynch sendromu taşıyan bireyler için alınabilecek önlemler ise çok net. Kadınlar için en büyük tehdit rahim ve yumurtalık kanseri. Bu yüzden Lynch sendromu taşıyan kadınlar 30-35 yaşından itibaren yıllık ultrason ve biyopsi ile takip edilmeli.40’lı yaşlarda kanser başlangıcı görülen kişilerde bağırsaklar alınarak önlem alınabiliyor. Bu hastaların düzenli olarak kolonoskopiyle takip edilmesi gerekiyor. 40- 45 yaşına gelindiğinde, kanser riski tamamen ortadan kaldırmak için rahim ve yumurtalıkların alınması öneriliyor” değerlendirmesi yaptı.