Dolar 37,9772
Euro 41,6773
Altın 3.708,46
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 18°C
Hafif Yağmurlu
Denizli
18°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 12°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Mamak’ta Kadınlar 600 Yıllık Kutludüğün Ekmeğini Yaşatıyor

600 yıllık geçmişi olan ata ekmeğini ekmek kapısı yaptılar Kadınların elinden Kutludüğün ekmeği ANKARA – 2021 yılında tescillenerek Mamak’ın yöresel lezzetleri arasına eklenen ve kadınlar tarafından üretilen ekşi mayalı Kutludüğün ekmeğinin 600 …

Mamak’ta Kadınlar 600 Yıllık Kutludüğün Ekmeğini Yaşatıyor
2 Nisan 2025 08:52

600 yıllık geçmişi olan ata ekmeğini ekmek kapısı yaptılar

Kadınların elinden Kutludüğün ekmeği

ANKARA – 2021 yılında tescillenerek Mamak‘ın yöresel lezzetleri arasına eklenen ve kadınlar tarafından üretilen ekşi mayalı Kutludüğün ekmeğinin 600 yıllık lezzeti sürdürülüyor.

Mamaklı kadınlar tarafından istihdam oluşturmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla kurulan Mamak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nde (MAKKOP), kadınlar tarafından üretilen Kutludüğün ekmeğinin 600 yıllık tarihi günümüzde yaşatılıyor. 2021 yılında ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ alan ekmek, ekşi maya ile yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek Ankara’nın çeşitli yerlerinde 60 liradan satılıyor.

“Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz”

MAKKOP sorumlu şefi ve 3 çocuk annesi Emine Ediz, Kutludüğün’de bulunan fırında hem ekşi mayalı Kutludüğün ekmeği hem de sütlü ekmek ürettiklerini belirterek, “Ekmeğimizin 600 yıllık bir geçmişi var. Odun ateşinde pişiriyoruz ve ekşi maya kullanıyoruz. Tamamen doğal malzemeler var. Biz bu ekmekle büyüdük. Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz. Onun dışında fırınlarımız ve satış yerlerimiz var. Vatandaş istediği zaman buradan da gelip ekmeği temin edebiliyor. Diğer ürünlerimizden de alabiliyor. Ekmeğin içinde sadece un, su, tuz ve ekşi maya var. Hiçbir katkı maddesi yok. Aynı zamanda da coğrafi işaretli bir ekmek. Günlük üretimimiz siparişe göre değişiyor. Yaklaşık 200-300 ekmek üretiyoruz. Köy civarında bulunan 30’u aşkın fırında bulunan tüm ustalar kadın” diye konuştu.

Ekmekler ziyan olmuyor

Fırında hiçbir ekmeğin ziyan olmadığını vurgulayan Ediz, “Biz ekmekleri geri dönüşüm olması için ekmek kesme makinasında keserek tepsilere koyduktan sonra tekrar fırınlıyoruz. Böylece çorbalarda kullanılmak amacıyla satılıyor” ifadelerini kullandı.

“Kadının başaramayacağı şey yoktur”

Kutludüğün’deki fırında toplam 10 kişinin çalıştığını açıklayan Ediz, “Biz buradaki 4 kişi üretimden sorumluyuz. Bir arkadaşımız sipariş alıyor, diğeri siparişleri dağıtıyor. Kadın olarak çalışmak insana gurur veriyor. Kendi ayakları üzerinde durmak kadar güzel bir şey yok. Evde olsak elimizden hiçbir iş gelmiyor. Kadının başaramayacağı şey yoktur. Odun taşımak, ekmek taşımak bize normal geliyor artık. Herhangi bir ev işi gibi yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / FAZLI ÇOLAK – Güncel
Şehrin nabzını tutan, en son gelişmeleri anında sizlere ulaştıran sesimiz olmaya devam ediyoruz. Denizli’nin sesi olan Denizlim Haber ile şehre dair herşeyi keşfedin. Takipte kalın en yeni haberlerle güncel kalın.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.